Tbilisi vanglas aset leidnud peksmiste ja vägistamiste tõttu vallandunud riigisisese pahameele ja rahvusvahelise hukkamõistu pärast on tagasi astunud juba kaks Gruusia ministrit, kaasa arvatud mõjuvõimas siseminister, vahendab BNS.

Ent valimiste eel, mille ajal Saakašvili võimuparteid ootab tihe võitlus riigi rikkaima inimese, Bidzina Ivanišvili juhitava koalitsiooniga, ei ole vallandunud pahameel veel vaibunud.

“See on (võimuparteile) väga märkimisväärne löök,” ütles Gruusia poliitikavaatleja ning Saakašvili valitsuse endine minister Ghia Nodia. “See on kindlasti kahjustanud nende võimalusi, ent ikkagi on raske mõõta, kui palju."

Enne skandaali vallandumist sel nädalal osutas enamik arvamusküsitlusi, et Saakašvili Ühtne Rahvuslik Liitumine võidab Ivanišvili Gruusia Unistuse nimelist valimisliitu, ning pole selge, kas avalik pahameel võib ohustada võimupartei oodatavat võitu.

Ent pinged on kõrgele kruvitud ning ühiskond sügavalt lõhestunud, tekitades kartusi potentsiaalsetest valimisjärgsetest vastasseisudest riigis, mis on näinud alates iseseisvumisest 1991. aastal mitmeid poliitiliste rahutuste purskeid.

“Skandaal mõjutab nii valimiste tulemusi kui ka valimisjärgset olukorda,” ütles AFP-le Aleksander Rondeli, Tbilisis tegutseva strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute instituudi esindaja.

Võimud on tegutsenud kiiresti, üritades pahameelt vaigistada, ning määrates riigi äärmiselt kriitilise inimõigusvoliniku vanglateministriks, saates politsei valvurite asemel vanglatesse ning lubades vanglasüsteemi põhjalikku ümberkorraldamist, et vägivald välja juurida.

“Valitsuse vastus oli jõuline, kiire ja adekvaatne, ent tal pole piisavalt aega (enne valimisi), et leevendada kahjusid, mida skandaal on tekitanud,” leiab Rondeli.

Ametiisikud on väitnud, et osale vangivalvuritest, kes väidetavalt vange piinasid, maksti videote tegemise eest, eeldatavalt selleks, et võime valimiste eel diskrediteerida.

Nodia avaldas samuti kahtlust videote avaldamise ajastuse pärast, mis tema sõnul oli välja arvestatud, et põhjustada võimuparteile maksimaalset kahju.

“Tundub ilmne, et keegi orkestreeris skandaali teatud piires, hoides salvestisi tagasi kuni selle hetkeni kampaanias,” märkis ta.

Avalikkuse pahameel oli isegi tugevam, kuna pinged ühiskonnas on valimiste eel kõrgenenud, märkis Tornike Šarašenidze Gruusia avalike asjade instituudist.

“Tõik, et see leidis aset vaid päevi enne valimisi, tõstab temperatuuri,” märkis ta.

Ivanišvili valimisliit ei ole ametlikult proteste toetanud, ehkki selle aktivistid on neis osalenud.

Suurärimees on kutsunud toetajaid väljendama oma viha valimisurnide juures, mitte tänaval.

“Me peame rahulikult ootama valimisi ning seisma ühtsena oma jõupingutustes, toomaks seaduse ülimuslikkuse tagasi Gruusiasse,” ütles Ivanišvili skandaali puhkedes.

“Gruusia Unistuse jaoks oli see kingitus, millest ta võis üksnes unistada ning ta kasutab seda väga hästi ära,” osutas Rondeli.

Saakašvili on samas öelnud, et kohutavat vägivalda ei tohiks poliitiliste dividendide nimel ära kasutada.

Järgmisel kuul toimuvad parlamendivalimised on Gruusia tuleviku jaoks otsustava tähtsusega, sest kui Saakašvili volitused teisel ja viimasel ametiajal 2013. aastal lõpevad, vähendavad põhiseadusemuudatused presidendi volitusi ning annavad enam võimu parlamendile.