Eriolukorra tühistamine oli president Hosni Mubaraki vastase rahvaülestõusu üks peamisi nõudmisi eelmisel aastal. Pärast Mubaraki kukutamist võimu üle võtnud sõjaväelased andsid mõista, et ei pikenda eriolukorda, teatab BBC News.

Mõned egiptlased kartsid, et presidendivalimiste teiseks vooruks valmistuvas riigis tekib ilma keskööl lõppenud eriolukorrata võimuvaakum. Relvajõudude ülemnõukogu tegi aga avalduse, milles kinnitas, et jätkab riikliku kohuse täitmist ja riigi kaitsmist, kuni võimu üleandmine on lõppenud.

„See on võimas,“ ütles inimõiguslane Hossam Bahgat, kes on pikka aega nõudnud eriolukorra lõpetamist. „Kõige otsustavam on sõnum. Julgeolekujõud tegutsesid kombe järgi, mis ütles neile, et nad on pidevalt seadusest kõrgemal. Nüüd peavad nad alluma olemasolevale seadusandlusele ning neil ei ole mingeid seaduseväliseid õigusi.“

Inimõigusteorganisatsioonide hinnangul hoiti vana režiimi ajal kinni enam kui 10 000 inimest, kellest paljud kadusid Egiptuse vanglates.

Jaanuaris pehmendas relvajõudude ülemnõukogu juht feldmarssal Hussein Tantawi eriolukorra seadust, välja arvatud „röövimiste“ puhul, seletamata, mida see täpselt tähendab.

Egiptus valmistub presidendivalimiste teiseks vooruks, mis toimub 16. ja 17. juunil. Vastamisi on Moslemivennaskonna kandidaat Mohammed Mursi ning Mubaraki-aegne viimane peaminister ja endine õhujõudude ülem Ahmed Shafiq.