Islamistist president tühistas 22. novembril vastu võetud dekreedi, mis tema võimupiire oluliselt laiendas ja mida opositsioon diktaatorlikuks võimuhaaramiseks nimetas, vahendab BNS.

"Põhiseaduslik dekreet on praegusest hetkest alates tühistatud," ütles islamistlik poliitik Selim al-Awa Kairos pressikonverentsil, teavitades meediat Morsi ja teiste poliitiliste liidrite laupäevase kohtumise tulemustest.

Rahvahääletus uue põhiseaduse üle aga toimub kindlaks määratud ajal, 15. detsembril, kuna presidendil ei ole õiguslikult võimalik seda ära jätta, ütles al-Awa.

Poliitik lisas, et kui rahvas peaks põhiseaduseelnõu tagasi lükkama, koostavad uue dokumendi pigem rahva kui parlamendi valitud ametnikud.

Morsi dekreet ja rahvahääletus uue põhiseaduse üle olid kesksel kohal presidendivastastes meeleavaldustes, mis sel nädalal vägivaldseks muutusid ning nõudsid kolmapäeval seitsme inimese elu.

Opositsioon keeldus Morsi pakutud dialoogist, kuni ta ei tagane neist kahest otsusest.

Laupäeval aga tegi Egiptuse mõjuvõimas armee esimese avalduse pärast kriisi puhkemist, kutsudes konflikti osapooli kõnelusi pidama ning hoiatades, et vastasel juhul langeb Egiptus "pimedasse tunnelisse ja sellel võivad olla katastroofilised tagajärjed".

"Midagi sellist me ei lase juhtuda," rõhutas armee, märkides, et seisab riigi ja kodanike huvide kaitsel.

Morsi järeleandmine dekreedi osas võib avada tee kõnelustele, kuid esialgu ei ole opositsioon tema otsust veel kommenteerinud.