Kohus teatas, et peatab oma töö, sest selle liikmetel ei lastud pühapäeval teha otsust uue põhiseaduse eelnõu koostanud kogu legitiimsuse kohta, vahendab BBC News.

Opositsioon kutsub üles referendumi vastu meelt avaldama, sest Morsi lubas nende sõnul, et referendumit ei kuulutata välja ilma laialdase rahvusliku konsensuseta.

„Rahvuslik päästerinne mõistab hukka vabariigi presidendi vastutustundetu teo, millega kuulutati välja referendum mittelegitiimse põhiseaduse üle, mille vastu on suur osa tema rahvast,“ öeldi opositsioonirühmituste alliansi avalduses.

Opositsiooni hinnangul õõnestab põhiseaduse eelnõu põhivabadusi.

Mõned tunnid pärast seda, kui kõrgem konstitutsioonikohus oma töö peatas, teatas Egiptuse kohtunike üleriiklik liit kohtunike klubi, et loobub kohtunike traditsioonilisest rollist referendumi üle järelevalve teostajatena.

„Me oleme otsustanud 2012. aasta 15. detsembrile määratud põhiseadusreferendumi järelevalvet boikottida,“ ütles klubi juht Ahmed al-Zind. „See protest on vastus sellele, mida on nimetatud „konstitutsiooniliseks dekreediks“, ja kestab, kuni see dekreet tühistatakse.“

Korrespondentide teatel ei ole klubi otsus selle liikmetele siduv ning asepresident Mahmoud Mekki ütles, et on kindel, et kohtunikud teevad oma tööd.

Kõrgeim konstitutsioonikohus nimetas pühapäeva kõige mustemaks päevaks Egiptuse kohtusüsteemi ajaloos, kui islamistlikud meeleavaldajad ei lasknud kohtunikke otsuse tegemiseks koguneda.