Lõuna-Korea ja USA luureteenistused ei suutnud tabada ühtki vihjet Kimi surma kohta – näiteks paanilisi telefonikõnesid Põhja-Korea ametnike vahel või Kimi rongi ümber kogunevaid sõjaväelasi, kirjutab New York Times.

Aasia ja Ameerika luureteenistused on ka enne ebaõnnestunud Põhja-Korea märkimisväärsete arengute märkamisel. Pyongyang ehitas uraanirikastamistehase, mida ei pandud tähele poolteist aastat, kuni Põhja-Korea ametnikud näitasid seda 2010. aasta lõpus USA tuumateadlasele. Samuti aitas Põhja-Korea ehitada Süüriasse tuumareaktorit, millest lääne luureteenistused jällegi mingit vihjet ei saanud.

USA luurelennukid ja -satelliidid jälgivad Põhja-Koread pidevalt. Ülitundlikud antennid Lõuna- ja Põhja-Korea piiril võtavad vastu elektroonilisi signaale. Lõuna-Korea luureametnikud küsitlevad tuhandeid põhjakorealasi, kes igal aastal riigist põgenevad.

Ometi on Põhja-Korea ladviku siseringist märkimisväärselt vähe teada. Pyongyang jagab tundlikku informatsiooni ainult väga vähestele ametnikele, kes ei räägi.

„Kõige halvem meie luure juures on see, et me ei suuda tungida sügavale olemasolevasse juhtkonda. Me saame ülejooksikuid, aga nende informatsioon on tihti vananenud. Me saame kesktaseme inimesi, aga tihti ei tea nad, mis toimub siseringis,“ ütles USA luure keskagentuuri CIA endine töötaja, kes eelistas anonüümseks jääda.

USA luure kõige hullem läbikukkumine toimus Iraagi sõja ajal. Põhja-Korea ehitas Süüriasse tuumareaktorit, mis põhines nende oma Yongbyoni reaktori projektil. Põhja-Korea ametnikud külastasid objekti pidevalt.

USA ei pööranud sellele mingit tähelepanu, kuni Iisraeli välisluureteenistuse Mossad tollane juht Meir Dagan külastas USA presidendi George W. Bushi rahvusliku julgeoleku nõunikku ja viskas reaktori fotod viimase kohvilauale. Iisrael hävitas reaktori õhurünnakuga 2007. aastal pärast seda, kui USA oli lükanud tagasi Iisraeli palve seda ise teha.

Kuigi CIA kahtlustas juba ammu, et Põhja-Korea tegeleb uraani rikastamisega, ei suudetud kuidagi leida rajatist, kus see toimuda võiks. Eelmisel aastal korraldati aga Stanfordi ülikooli teadlasele ringkäik tehases, mis asus keset Yongbyoni kompleksi, mida USA satelliidid pidevalt jälgivad. Ei ole teada, miks ei suudetud satelliitjälgimise abil avastada suurt ehitusobjekti.

Eriti rahutukstegev on luureteenistuste läbikukkumine Lõuna-Korea rahva jaoks. Lõuna-Korea pealinn Soul asub vaid 55 kilomeetri kaugusel Põhja-Korea piirist ja armee on võimaliku rünnaku puhuks pidevas valmisolekus.

51 tunni jooksul pärast Kimi teatatud surmaaega kuni ametliku teateni selle kohta ei avastanud Lõuna-Korea võimud nähtavasti midagi ebatavalist.

President Lee Myung-bak sõitis sel ajal Tokyosse kohtuma Jaapani peaministri Yoshihiko Nodaga ning saabus seejärel koju, kus partei õnnitles teda 70. sünnipäeva puhul.

Esmaspäeval kell 10 kohaliku aja järgi teatas Põhja-Korea meedia, et keskpäeval tuleb eriteadaanne. Lõuna-Korea ametnikud kehitasid selle peale õlgu. Viimane kord, kui Pyongyang sellise eriteate kohta ette hoiatas, oli 1994. aastal, kui suri Kim Jong Ili isa Kim Il Sung. (Ka see tabas Lõuna-Koread täieliku üllatusena.)