Politsei on uurinud raskeid vägivallatsemisi, raskeid vabadusevõtmisi, raskeid väljapressimisi, tulirelvakuritegusid ja narkokuritegusid, vahendab MTV.

„Politsei arusaama järgi on erimeelsused seotud muu hulgas ehitusäri mustal poolel tekkinud võlgadega. Kui mustad palgad jäetakse maksmata, tekib kergesti erimeelsusi,” ütles Helsingi politsei kriminaalinspektor Petri Rainiala.

Üks kahtlustatavatest rasketest vägivalla kasutamistest leidis aset jaanuaris. Kuus kahtlusalust röövisid ohvri tema kodust Vantaa Kaivoksela linnaosast ja viisid ta Espoo Oittila kämpingupiirkonna taga asuvasse metsa. Seal peksti ohvrit julmalt ja tulistati tema kõrvale maasse.

Politsei on uurimise käigus konfiskeerinud mitmeid relvi ja kirve, mida on juurdluse järgi samuti vägivallatsemises kasutatud.

Espoo metsast viidi ohver Tattarisuo tööstuspiirkonda, kus vägivallatsemine jätkus öö läbi.

„Politsei kahtlustab, et ohvrile joodeti uimastamise eesmärgil GBL-i, et ta vägivallatsemisele vastu peaks,” ütles Rainiala. Aine näol on tegemist on niiskust imava, värvitu, õlija vedelikuga, vähese talle iseloomuliku lõhnaga ning see on vees lahustuv laktoon. GBL on levinud lahusti ja kemikaal keemias ning teda kasutatakse plekieemaldina, superliimi eemaldajana, värvi eemaldajana ja mõningates alumiinium-kondensaatorites. Inimkasutusel töötab see nagu uimastina tuntud GHB. Seda kasutatakse lõõgastumiseks ning vaba aja veetmisel pidudel, kuna toime ja tunnused on alkoholile väga sarnased.

Ohvrilt nõuti raha. Ohver pääses vägivallatsejate käest alles järgmisel päeval, kui tema sugulased olid neile maksnud tuhandeid eurosid.

Prokurör on esitanud süüdistused raskes röövis ja raskes vabadusevõtmises. Vahi all on endiselt neli isikut ja kohtuprotsess nende üle algab järgmisel nädalal.

„Ma ei mäleta oma karjääri jooksul päris sellele vastavat juhtumit,” ütles prokurör Mikko Larkia.

Larkia sõnul ei ole tegude motiiv päris selgeks saanud. Kahtlusalused on olnud uurimise käigus kidakeelsed.

Kokku on kinni peetud üheksa isikut, üle on kuulatud kokku paarikümmet. Kõik kahtlusalused ja ohvrid on eestlased. Mõnedel on Soome sisenemise keeld ja kuritegelik taust.