Liis elab loomaaiast, mille piirdeaiad üleujutuste käigus purunesid ning kust pääsesid loomad mööda linna uitama, 450 meetri kaugusel.

Eestlanna sõnul oli laupäevane paduvihm Thbilisis nii tugev, et ta otsustas isegi kaamera välja võtta ja vaatepilti jäädvustada. "Ma polnud väga ammu nii võimast tormi näinud," kirjeldas ta.

Järgmisel hommikul vara ärgates oli eestlanna kohalik sõber talle Facebookis teada andnud, et paduvihmast tingitud üleujutuste tõttu on lõvid ja tiigrid loomaaiast põgenenud ning et ta oleks ettevaatlik. "Seda oleks olnud raske uskuda, kui ma ei näeks oma magamistoa aknast Kangelaste väljakut, mis asub loomaaia ees ja kust leiti ka jõehobu," ütles Liis. 

Inimesed maksid topelt taksoraha 

Kangelaste väljak Thbilisis on üleujutuste tõttu suletud ja seetõttu on liiklus (ka bussiliiklus) häiritud ja metrood eestlanna sõnul väga ülerahvastatud. Liis pidi ilmtingimata kesklinna minema ning kuna bussiga sinna ei saanud, pidi ta takso tellima. "Sõitsin sel päeval taksoga mitu korda ja mõni taksojuht ütles, et tee on kinni ja tema seda marsruuti ei sõida: enamus olid peaaegu poole kallima hinnaga siiski nõus ja otsisid ümbersõiduteed. Ma elan ülikoolist 10 minuti jalutuskäigu kaugusel, aga praegu peaksin minema nii suure tiiruga, et see võtaks ilmselt tund aega."

Naine kirjeldab, et teel ülikooli kõndis ta igal korral loomaiast mööda. "Igal korral ülikooli jalutades nägin karusid, lõvisid ja tiigreid. Nii lõvidel kui ka tiigritel olid pojad ja tore oli neid kasvamas näha. Paljud inimesed, kes seda teed mööda käisid, peatusid korra ja vaatasid loomi toimetamas. Ma ei ole ise loomaaias käinud, sest loomaaed nägi nii nukker välja ja ma ei taha toetada organisatsiooni, mis loomi nii halbades tingimustes hoiab." 

Naljatleti, millal loomad välja murravad 

"Mitu mu sõpra mainis, et nad on ka loomaaia kohta varasemalt nalja teinud, et ühel päeval murravad loomad sellest vanglast välja, aga nad keegi ei osanud arvata, et see sedasi juhtub," ütles Thbilisis elav Liis. 

Kui Liis pühapäeval poes käis, kuulis ta oma maja taga mingit looma karjumas. "Mul on maja taga ühe asutuse aed, mis on meie majaga ühendatud. Selle ja minu maja ümber oli palju relvastatud sõjaväelasi. Ilmselt leiti sealt mõni põgenenud loom, aga ma ei tea, kes. Minust tänav eemal elav sõber nägi varahommikul peolt tulles meie kandis endast 200 meetrit eemal lõvi jalutamas, paar tänavat minu omast eemal olevat nähtud anakondat. Ma tegin oma tavalisi toimetusi edasi ja ei peljanud tänavale minna (kuigi soovitati tuppa jääda)," kirjeldas Liis. 

Eestlannal endal ei õnnestunud endal ühtegi põgenenud looma tänaval kohata, kuigi nad loomaia ümbruses ringi liikusid. "Mida kell edasi, seda rohkem uudistajaid Kangelaste väljaku ümber kogunes. Paljudel olid kummikud jalas ja pakkusid oma abi."

Kohalikud hoiavad kokku 

Kuigi esmaspäev oli kuulutatud Gruusias leinapäevaks ning tööd ei tehtud, pidid paljud kohalikud siiski tööle minema. Toimetuste kõrvalt leiti aega ka pääste- ja korrastustööde tegijaid toetada. Liisi grusiinist sõbranna käis näiteks oma lõunapausi ajal vabatahtlikele vett ja toitu viimas. "Inimesi oli rohkem kui vahendeid," sõnas Liis, ja lisas, et igaüks saab ennast vabatahtlikuna kirja panna ja aidata üleujutusest räsitud Thbilisis korda luua. Abikäsi pakutakse lahkelt ning päästetööde koordineerijad soovitavad paljudesse kohtadesse ise kohale minna, võtta kaasa labidas või luud. "Saab nii vabatahtlikele, kui kodutuks jäänutele viia toitu. Riideid on viimastele juba piisavalt kogutud. Ma ise lähen ka nüüd, kummikud jalas, kohaliku sõbrannaga appi. Üks mu kohalik sõbranna üritab praegu loomaaeda sisse saada, et aidata, aga Kangelaste väljakule ei taheta vabatahtlikke väga lasta," kirjeldas Liis esmaspäevast olukorda. 

Vesi viis kaks tuttavat kaasa

Liis ütles, et üks ta vahetusüliõpilasest sõbranna oli  väga šokeeritud, sest jõgi viis kaks tema kursusekaaslast üleujutuste ajal kaasa. "Üks leiti juba pühapäeval uppununa. Vaatasin ta Facebooki lehte ja inimesed jagasid seal oma kurbust." Teine naine on hetkel teadmata kadunud.

Hetkel on teada, et üleujutuste tõttu on surma saanud 12 ja teadmata kadunud on 24 inimest. 

Eestlanna lisas, et meedias levis palju kuulujutte, näiteks muretseti palju loomade pärast, sest arvati, et paljud ohtlikud loomad lastakse maha ka vaid seetõttu, et neid pole kuhugi panna. "Loomaaeda ju põhimõtteliselt enam pole. Facebooki grupis jagati kogu aeg infot, mis loom kinni püüti ja kõigil oli kurb, kui kusagil lõvi või tiiger maha lasti," kirjeldas ta.

"Ma ei ole kahjuks kursis, kui palju loomi elusalt kinni võeti ja kui palju neist linnas maha lasti," lisas Liis. Loomaialoomade aitamiseks on avatud ka mitu toetusfondi. Üks neist on näiteks rahvusvaheliste annetuste jaoks mõeldud Tbilisi Hippo Fund. Liis jagas Delfiga ka videot, mille oli teinud enne üleujutust karudest Thbilisi loomaaias. Suure tõenäosusega on üks videos müravastest karudest see, kes loomaiast pääsedes kortermaja aknalauale ronis. 

A video posted by Liis (@liissim) on