"August 19-23 teevad Eesti ja Soome [avatud taeva lepingu alusel] ühisoperatsiooni käigus mitu vaatluslendu Venemaa Föderatsiooni territooriumi kohal Rootsi Kuningriigi [kahe turbopropellermootoriga] lennukiga Saab 340," ütles Venemaa riikliku tuumaohu vähendamise keskuse esindaja Ruslan Šišin.

Eesti kaitseväe peastaabist kinnitati pärastlõunal, et Venemaa kaitseministeeriumi pressiteade tõepoolest ei valeta ja vaatluslennust võtavad osa neli Eesti ja viis Soome kaitseväelast ning Rootsi lennuki meeskond, juhtriigiks on Eesti.

"Vaatluslend katab peamiselt ala teisel pool Eesti ja Soome riigipiiri. Maksimaalne lennu pikkus on 5500 kilomeetrit. Vaatluslennuki kaamera pildistab huvipakkuvaid objekte. Salvestatud film ilmutatakse Helsingis Eesti esindajate osavõtul ning Eesti saab ka filmist koopia," seisis kaitseväe peastaabi avalduses.

Viimati osales meie kaitsevägi avatud taeva vaatluslennul Venemaa territooriumi kohal 2011. aastal, idanaabri lennuk tegi aga vaatluslennu Eesti kohal viimati eelmisel kuul.

Venemaa lennuk Tu-154M sooritab samal perioodil mitu vaatluslendu Taani Kuningriigi territooriumil, edastas uudisteagentuur Ria Novosti.

Avatud taeva leping kohustab vastu võtma neli vaatluslendu aasta jooksul

1992. aastal sõlmitud ja kümme aastat hiljem jõustunud avatud taeva lepingu järgi on kontroll-lennu etteteatamistähtaeg lühike ning marsruut lepitakse kokku 24 tundi enne lennu algust, mis raskendab sõjalist infot puudutava info varjamist.

Avatud taeva lepingu eesmärgiks on julgeoleku ja usalduse arendamine riikide vahel ja informatsiooni kogumine sõjalistest jõududest ning sõjalisest tegevusest. Lepingu on 2013. aasta seisuga ratifitseerinud 34 riiki.

Eesti ühines lepinguga 2005. aastal, millega võeti kohustus vastu võtta kuni neli lepinguosaliste riikide vaatluslendu oma territooriumi kohal igal aastal.