Ukrainas peaksid riiklikult korraldatavad kohalikud valimised toimuma 25. oktoobril, kuid nn separatistid on ähvardanud oma haaratud territooriumidel viia läbi valimised oma tingimustel kümme päeva varem.

Eesti suursaadik Kiievis Sulev Kannike andis intervjuu Ukraina inglisekeelsele kanalile Ukraine Today. Temalt päriti muuhulgas, mida ta arvab hetkel relvarahu seisukorrast Ukrainas.

“Probleemil mitu tahku, üks on humanitaarpool – oleme õnnelikud, et siin valitseb vaikus,” rääkis Kannike. „Teine on sõjaline pool, mille kohta me ei tea, kaua see relvarahu kestab. Esimest korda tundub siiski, et separatistid ja Vene väed on saanud käsu mitte tulistada,“ märkis ta.

Viimase aspektina tõi Kannike välja poliitilise külje, nimelt valmistub Ukraina praegu 25. oktoobril toimuvateks kohalikeks valimisteks. „Küsimus on, kas Kreml kasutab vaherahu selleks, et korraldada oma kohalikud valimised,“ lisas Kannike.

Suursaadikult küsiti lisaks, mida ta arvab Prantsusmaa presidendi ettepanekust Venemaa-suunalisi sanktsioone leevendada, kui vaherahu peaks pidama.

„Nii Eesti kui Prantsusmaa ja terve EL toetavad sanktsioone. Praegu ei ole õige aeg sanktsioonide leevendamiseks. Mina saan Hollande’i remargist aru nii, et meil peab olema plaan A, B ja C. Asjad võivad minna nii halvemaks kui paremaks. Selge on see, et mingil hetkel peaks Minski rahuleppe kõik punktid saama täidetud,“ vastas Kannike.