Vassiljevi ema Jelena Pesovets elab Venemaal Kingissepas koos oma kahe noorema pojaga.

„Ta lõpetas tavalise Kingissepa kooli. Üheksa klassi. Ja läks seejärel kutsekooli Sillamäel, et õppida programmeerimist. Ta kavatses töötada oma erialal,“ märkis ta poja hariduse kohta.

„Kui Peterburis tuleb õppimise eest maksta, siis Eestis on see tasuta,“ vastas naine küsimusele, miks poeg asus õppima Eestisse, mitte Peterburi.

Kas mehel oli kavatsus pärast hariduse saamist Eestisse jääda? „Ta ei mõelnud sellele veel, ta kavatses saada kõrgema hariduse ja alles seejärel otsustada,“ märkis ema.

„Eesti keelt ta hästi ei oska. Kuid Sillamäel ja Kohtla-Järvel saab vene keeles hakkama. Eesti keelt ei ole sisseastumisel vaja,“ vastas ta küsimusele, kas eesti keel valmistab pojale probleeme.

Oma poja hobidest rääkides, märkis ema: „Ta ei suitseta, ta ei joo alkoholi ega hulgu ringi. Ta tuli igal nädalavahetusel koju. Tal on kaks venda, kellega ta oli kogu aeg kodus.“

Ajakirjanik tundis ühtlasi huvi, kust noormees siin viibides raha sai, mille peale ema vastas: „Ta sai stipendiumi ja ma kandsin talle raha.“

Oma pojaga ta viimase nädala jooksul kõneleda ei ole saanud: „Temaga ühendust ei ole mul olnud võimalik võtta ega ei paista olevat võimalik teda ka näha. Täidan dokumentatsiooni.“

Vassiljevi emal ei ole võimalik Eestisse tulla enne, kui ta uuendab ära oma passi ja taotleb viisat,
märkis portaalile kohalik diplomaat.

„Ma tean vaid üht: mu poeg ei ole kriminaal,“ ütles Vassiljevi ema.

47news.ru kirjutab tuginedes siin viibivate diplomaatide ütlustele, et kinnipeetu oli 20-aastane Kingissepa elanik Aleksei Vassiljev.

Vassiljev õppis väidetavalt kolm aastat Sillamäe gümnaasiumis, töötas seejärel aasta Venemaal ja naasis Eesti kõrgkooli programmeerijaks õppima. Vene portaaliga rääkinud diplomaatide sõnul viibib mees Eestis õppimise eesmärgil väljastatud elamisloa alusel.

Delfi andmetel on Vassiljevil sotsiaalmeediaportaalis VKontakte 176 sõpra, neist paljud ka Eestist.

Meest kahtlustatakse arvutikuriteo ettevalmistamises

Möödunud nädalavahetusel pidasid kaitsepolitsei töötajad Narva piiripunktis kinni Venemaale suunduva mehe, kes kahtluse kohaselt tegutses Venemaa Julgeolekuteenistuse agendina.

Esmaspäeval võttis Harju maakohus Venemaa kodaniku prokuröri taotlusel vahi alla. Vene portaal märgib, et mees toimetati seejärel Tallinna arestimajja kohut ootama.

Venemaa kodanikust meest kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvide 233 ja 216' lõige 1 järgi FSB agendina Eesti Vabariigi vastases vägivallatus tegevuses ja arvutikuriteo ettevalmistamises. Teadaolevalt soovis ta rünnata Eesti riigiasutusi.