Kokkola haiglas psühhiaatrina töötava Rein Luugi perele makstakse osa lapsetoetustest Soomest, kuigi lapsed elavad Eestis, kirjutab Helsingin Sanomat.

„Ma ei ole lapsetoetuste üle eriti mõelnud,“ ütleb koduperenaine Merje Luuk.

„Mina omalt poolt leian, et maksan Soomes suuri makse. Selle vastu saan lapsetoetusi ja sõita Soomes laial jalgrattateel,“ ütleb Rein Luuk.

Rein Luuk maksab Soomes 39 protsenti tulumaksu, samas kui Eestis on tulumaks palgast sõltumata 20 protsenti.

„Kui Soome lõpetab lapsetoetuste maksmise, palun maksurahad Eestisse,“ ütleb Merje Luuk.

Eestis õppivad üle 17-aastased lapsed ei saa Reinu Soomest makstavatest maksurahadest hoolimata mingeid toetusi. Mart (14) ja Hella (11) käivad Eestis koolis ja Aadu (7) on veel emaga kodus.

„Surju vald võiks hakata omalt poolt küsima, et miks te ei maksa maksuraha siia, kui kasutate teenuseid,“ ütleb Merje.

Rein on Soomes töötanud viis aastat. Merje elas nooremate lastega alguses samuti seal, aga nad naasid teismelise tütre soovil Eestisse.

Merje vaatab teelaua ääres internetipangast saadud lapsetoetusi. Juuli 2015: Kela 205,45. Eesti sotsiaalamet 309 eurot. Mõnel kuul on Kela maksnud 300 ja Eesti sotsiaalamet 90 eurot.

„Mina olen esitanud andmed, mille alusel arvutavad ametkonnad makstavad summad omavahel. Vahel on midagi makstud liiga palju ja siis on tasaarveldatud,“ räägib Merje.

Kui pereelu on jagatud kahe riigi vahel, jagavad Eesti ja Soome lapsetoetuse maksmist omavahel. Arvutamine ei ole igakuiselt vahelduvate summade järgi otsustades lihtne.

Suvel sai pere gümnasist 17-aastaseks ja Soome lõpetas lapsetoetuse maksmise. Eesti jätkab selle maksmist õpilasele kuni 19. eluaastani.

Mitte mingisuguse arvutusmeetodiga ei ületa Luukide perele Soomest makstavad lapsetoetused kümnendikku summast, mida pere ülalpidaja Rein maksab Soomes maksudeks.

„Lapsetoetused on poliitikute tõstatatud teema häälte püüdmiseks,“ arvab Merje.

Soomest lapsetoetusi saavad eestlased on läinud Soome tegema töid, mida soomlased ei viitsi või ei oska teha. Motiiv on parem palk. „Lapsetoetuse järel liikumine ei ole äratasuv äriidee,“ ütleb Rein. „Euroopa Liidul on probleem. Tööjõu vaba liikumine on tore, aga sotsiaalmaksude maksmine enam ei ole.“

Järgmisena võib kõneaineks tõusta see, kes maksab pensioni. Kiusatus kolida Eestist Soome tööle enne pensioniiga on suurem kui lapsetoetuse järel liikumine.

Kahes riigis elavatele peredele võiks anda valikuvõimaluse, teeb Merje ettepaneku. „Kui inimene otsustaks maksta maksud Eestisse, ei saaks ta Soome lapsetoetust ega pensioni.“

Eestis elav ja töötav kolmelapseline pere saab sel aastal 200, Soomes 336 eurot lapsetoetust. Järgmisel aastal maksab aga Eesti kolme lapse eest 400 eurot kuus ehk rohkem kui Soome.