Kaitseministrid nõustusid, et Brüsseli tippkohtumisel on oluline transatlantilise ühtsuse ülekinnitamine ning liitlaste pühendumus saavutada kaks protsenti kaitsekulutustele, mis tervikuna suurendab Alliansi suutlikkust julgeolekuohtudega tegeleda.

Lisaks olid ministrid ühte meelt vajaduses tugevdada NATO heidutus- ja kaitsehoiakut.

“Eesti ja Suurbritannia seisukohad on sarnased, et Alliansi heidutus- ja kaitsevõime usutavus sõltub vägede valmidusest ja nende kiirusest,” ütles Luik peale kohtumist. “Oluline on NATO operatsioonide juhtimisvõime ja vägede valmiduse parandamine ning kinnistamine läbi õppuste."

Jüri Luik tänas minister Williamsoni Suurbritannia juhtrolli eest eFP-s Eestis.

Ministrid rääkisid ka eFP tugevdamisest. Jüri Luik rõhutas kohtumisel, et eFP-d saab ja tuleb tugevdada kõikides domeenides – maal, merel, õhus ja ka küberdomeenis.

Eesti ja Suurbritannia kaitsekoostöö nii NATO-s kui ka mitmerahvuselistes kooslustes on tihe. Juuni alguses alustas Eesti jalaväerühm NATO Resolute Supporti missiooni raames Suurbritannia üksuse koosseisus Afganistanis Kabulis.

Lisaks tehakse koostööd mitmerahvuselises ühendekspeditsiooniväes (JEF) ning Prantsusmaa eestvedamisel Euroopa valmidusalgatuses.

Minister Luik kohtus eile ka Suurbritannia parlamendi kaitsekomisjoni esimehe dr Julian Lewisega ja teiste kaitsekomisjoni liikmetega ning rääkis mõttekojas Royal United Service Institute üldisest julgeolekuolukorrast ning lähenvast NATO tippkohtumisest.

Täna kirjutavad üheksa riigi kaitseministrid Londonis alla Ühendkuningriigi juhtitud ühendekspeditsiooniväe (JEF) koostööleppe. Leppe allkirjastavad Suurbritannia, Eesti, Taani, Läti, Hollandi, Leedu, Soome, Norra ja Rootsi kaitseministrid.