Kolmapäeval toimunud pressikonverentsil Quitos ütles Ecuadori välisminister Ricardo Patiño, et Briti saatkonna ametniku kaudu anti üle kiri Ühendkuningriigi valitsuselt, teatab BBC News.

„Täna saime me Ühendkuningriigilt selgesõnalise ähvarduse, kirjalikult, et nad võivad rünnata meie saatkonda Londonis, kui me Julian Assange'i üle ei anna,“ ütles Patiño. „Ecuador lükkab kõige otsustavamalt tagasi Briti ametlikus suhtlemises sisaldunud selgesõnalise ähvarduse.“

Välisministri sõnul on ähvardus demokraatlikule, tsiviliseeritud ja seadusi järgivale riigile ebakohane.

„Kui Briti ametlikus suhtlemises teatatud meetmeid rakendatakse, tõlgendab Ecuador seda vastuvõetamatu, ebasõbraliku ja vaenuliku teona ning katsena rikkuda meie suveräänsust. See sunnib meid reageerima,“ ütles Patiño. „Me ei ole Briti koloonia.“

Suurbritannia välisministeeriumi pressiesindaja teatas, et Ühendkuningriik on otsustanud täita oma kohuse Assange välja anda.

„Kogu selle protsessi käigus oleme me juhtinud ecuadorlaste tähelepanu meie seaduse asjassepuutuvatele sätetele, näiteks laialdastele inimõigustest kinnipidamist tagavatele nõuetele meie väljaandmisprotseduurides, ning diplomaatiliste valduste seaduslikule staatusele Ühendkuningriigis,“ ütles pressiesindaja. „Me oleme endiselt pühendunud vastastikku vastuvõetava lahenduse leidmisele.“

Seadus, millele Suurbritannia praegusel juhul viitab, on 1987. aastal vastu võetud diplomaatiliste ja konsulaarvalduste seadus.

See lubab Suurbritannial Ühendkuningriigi pinnal olevalt saatkonnalt diplomaatilise staatuse ära võtta, misjärel oleks politseil õigus saatkonda siseneda, et Assange arreteerida.

Patiño ütles ajakirjanikele, et otsus Assange'ile ametliku varjupaiga andmise kohta on tehtud ja sellest teatatakse kohaliku aja järgi neljapäeval kell 7.00.