„Lahinguid enam ei ole ja mõnedel inimestel on igav,“ ütles habemesse kasvanud mässuline hüüdnimega Turok (Türklane) uudisteagentuurile AFP. „Poisid, keda ma tunnen, on õhutanud mind Süüriasse minema, seal on soe.“

Turok väitis, et paljud võitlejad on Ida-Ukrainast Süüriasse lahkunud, et toetada Moskva sekkumist sealsesse kodusõtta.

Kurikuulus mässuliste välikomandör Motorola on Turoki sõnul üks neist, kes on Süüriasse ümber kolinud.

„Kõik teavad, et Motorola on Süüriasse läinud, sest ta on Donetski rahvavabariigis tagaotsitav rüüstamise ja 90 protsendi lennuvälja hävitamise eest,“ rääkis Turok.

Kohalik meedia teatab aga, et Motorola on endiselt Donetskis.

Motorola keeldus oma asupaika AFP-le kommenteerimast.

Venemaa on ametlikult välistanud maavägede saatmise Süüriasse ning piirdub õhurünnakutega.

Riigiduuma riigikaitsekomitee esimees Vladimir Komojedov ütles aga esmaspäeval, et on kindel, et Moskva-meelsed vabatahtlikud Ida-Ukrainast satuvad lõpuks võitlema kõrvuti Süüria presidendi Bashar al-Assadi vägedega.

On ka neid, kes on Vene-meelsete mässuliste massiliselt Ukrainast Süüriasse suundumise suhtes ülimalt skeptilised.

Vene sõjaline analüütik Pavel Felgenhauer ütles, et isegi kui mõned separatistlikud võitlejad on Süüriasse läinud, ei toimu see massilistes proportsioonides.

„On ebatõenäoline, et Donbassis on šiiite, kes läheksid Süüriasse, et võidelda ideoloogilistel põhjustel sunniitidega,“ ütles Felgenhauer, kelle sõnul peetakse palgasõdureid Ida-Ukrainast Süürias kristlikeks ristisõdijateks, keda vihkavad Lähis-Ida konflikti kõik osapooled.

Kuigi mõned välikomandörid on Moskva-meelsete separatistide ridadest deserteerunud, ei ole veel oodata, et keskmised võitlejad oma kodinad kokku pakiksid, arvas Turok.

„Kohalikud poisid lähevad tagasi tsiviilellu, nad leiavad linnas töökoha,“ ütles Turok. „Ma arvan, et see vaikus on ajutine ja me peame siin veel võitlema. Nii kaua, kuni Donetski rahvavabariik ei kontrolli kogu Donetski oblastit, sõda jätkub.“

„Kõigil on Donbassist kõrini ja tähelepanu on läinud Süüriale, kus käivad ägedad lahingud,“ ütles 36-aastane mässuliste võitleja Konstantin hüüdnimega Gin. „Kui meedial ja ühiskonnal on Süüriast villand, pööravad nad tähelepanu tagasi meile.“

Separatistid on tunnistanud, et Moskva finants- ja sõjaline abi on vähenenud, aga Vene sõjalised nõuandjad on endiselt kohal.

„Ei ole enam kokkupõrkeid ja paljud sõdurid on hakanud jooma,“ rääkis 42-aastane mässuliste võitleja Andrei. „Venelased püüavad korda taastada, et relvarahu ajal distsipliini hoida. Aga kõik ei ole sellega rahul, mõned on armeest lahkunud. FSB töötajad ei lahku. See on märk, et sõda võib uuesti alata.“