Sellekohasel fatvaal on seaduse jõud ning see heidab uut valgust sellele, kuidas Islamiriik püüab tõlgendada sajandeid vanu õpetusi, et õigustada naiste seksuaalset orjastamist, vahendab Reuters.

Fatvaa oli suure kogu dokumentide hulgas, mille USA eriüksuslased leidsid Islamiriigi kõrgetasemelise esindaja vastu korraldatud haarangu käigus selle aasta mais Süürias. Osa dokumentidest on näinud ka Reuters.

Kehtestatud reeglite hulgas on näiteks järgmised: isa ja poeg ei tohi olla vahekorras sama orjaga, ema ja tütre omanik ei tohi olla vahekorras mõlemaga ning ühe orjatari kaasomanikud ei tohi samuti temaga vahekorras olla, sest teda peetakse „osaks ühisest omandist“.

ÜRO ja inimõigusteorganisatsioonid on süüdistanud Islamiriiki tuhandete naiste ja tüdrukute röövimises ja vägistamises. Paljud on antud Islamiriigi võitlejatele autasuks või müüdud seksiorjadeks.

2015. aasta 29. jaanuarist pärit fatvaa nr 64, mille on välja andnud Islamiriigi uuringute ja fatvaade komitee, näib esimest korda kindlaks määravat seksuaalsuhete koodeksi Islamiriigi võitlejate ja nende naissoost vangide vahel.

Fatvaa algab küsimusega: „Mõned vennad on pannud toime rikkumisi naisorjade kohtlemise osas. Need rikkumised ei ole šariaadiseaduse järgi lubatud, sest nende reeglitega pole pikka aega tegeldud. Kas on olemas seda asja puudutavaid hoiatusi?“

Seejärel loetletakse 15 keeldu, mis mõnel juhul lähevad pisikestesse detailidesse. Näiteks:

„Kui vahekorraks sobilikku tütart omava naisvangi omanikul on seksuaalsuhted tütrega, ei ole tal lubatud olla vahekorras emaga ja naine on tema jaoks püsivalt keelatud. Kui mees peaks emaga vahekorras olema, ei ole tal lubatud olla vahekorras tütrega ja tütar peab olema tema jaoks keelatud.“

Fatvaa soovitab orjataride omanikel näidata nende suhtes üles ka kaastunnet, olla nende vastu lahke, neid mitte alandada ning mitte panna neid tegema tööd, mida nad ei suuda teha. Omanik ei peaks müüma orjatari isikule, kellest ta teab, et ta orjatari halvasti kohtleb.

Tuhat aastat vana islamiõpetuse keskuse, Egiptuse Al-Azhari ülikooli islamiteoloogia dekaani professor Abdel Fattah Alawari sõnul ei ole Islamiriigil mingit pistmist islamiga ning seal loetakse meelega valesti sajanditevanuseid värsse ja kõnekäände, mis olid algselt mõeldud orjapidamise lõpetamiseks, mitte sellele õhutamiseks.

„Islam jutlustab orjadele vabadust, mitte orjust. Orjus oli status quo, kui islam tekkis,“ ütles Alawari. „Judaism, kristlus, Kreeka, Rooma ja Pärsia tsivilisatsioonid kõik praktiseerisid seda ja võtsid vaenlaste naisi seksiorjadeks. Niisiis, islam leidis selle vastumeelse praktika eest ja tegi tööd selle järkjärguliseks kõrvaldamiseks.“