Dokumentidest selgub näiteks, et kaitseministeerium ametnik lubas filmitegijatele ligipääsu bin Ladeni operatsiooni läbi viinud eriüksuse SEAL Team Sixi tegevuse planeerijale, teatab CNN.

Pole selge, kas filmitegijad ka tegelikkuses informatsioonile ligi pääsesid. Eelmise aasta juulist pärit kohtumise üleskirjutusest selgub aga, et kaitseministri asetäitja luure alal Michael Vickers ütles stsenarist Mark Boalile ja režissöör Kathryn Bigelow'le, et kaitseministeerium võib korraldada asjaosalisega intervjuu.

„Nad lasevad teid ligi mehele, kes osales algusest peale planeerijana, SEAL Team 6 liikmele ja ülemale,“ ütles Vickers kohtumisel räägitu üleskirjutuse järgi.

Mehe nimi on avaldatud üleskirjutuses mustaks tehtud ning Vickers ütles filmitegijatele, et need mehe identiteeti ei avaldaks.

„Ta ei tohiks nendest asjadest rääkida,“ ütleb Vickers, „aga ta teab, mida ta võib ja mida ei või öelda.“

„See on dünamiit,“ ütleb Boal.

„See on uskumatu,“ ütleb Bigelow.

„Te saate veidi asju operatsiooni kohta,“ ütleb Vickers, „aga rohkem poliitika kohta – nagu kuidas me otsuse tegime, riskid, sellised asjad.“

Pole teada, kas SEAL-i meeskonna ülem on kunagi filmitegijatega kohtunud. Pentagoni pressiesindaja ütles, et kaitseministeerium ei ole neile operatsiooni kohta salainformatsiooni andnud.

Esindajatekoja sisejulgeoleku komitee esimees Peter King nimetas pakkumist potentsiaalselt ohtlikuks koostööks, mis tekitab väga tõsiseid küsimusi selle kohta, kas administratsioon kaitseb piisavalt riiklikke saladusi.

Dokumendid avaldas Washingtoni organisatsioon Judicial Watch, tuginedes informatsioonivabaduse seadusele.

Dokumentides sisalduvate e-kirjade järgi kohtusid filmitegijad ka luure keskagentuuri CIA direktori Michael Morrelli, rahvusliku julgeolekunõukogu personaliülema Denis McDonough' ja Valge Maja terrorismivastase nõuniku John Brennaniga. Dokumendid viitavad ka sellele, et filmitegijatele näidati ruumi, mida CIA kasutas operatsiooni planeerimiseks.

Administratsiooni ametnikud lükkasid ümber väited, nagu loodaksid nad, et film president Obama käsul toimunud julgest ja edukast operatsioonist parandab tema imagot just presidendivalimiste kampaania kõrghetkel.

Dokumendid näitavad, et Washingtonis toimunud kohtumisi aitas organiseerida poliitilise strateegia firma Glover Park Group, millel on sidemed demokraatidega.

„Kui demokraatide konsultandid, lobistid korraldavad Hollywoodi produtsentidele ligipääsu CIA siseringi, tekivad väga tõsised küsimused,“ ütles vabariiklane King.

Filmi esilinastus, mis pidi toimuma oktoobris, mõni nädal enne valimisi, ei leia siiski aset enne detsembrit.