Oma tagasiastumise tegi kristlik-demokraat teatavaks liidukantsler Angela Merkeli kõrval, kelle lähedane kaaslane ta on. Valitsusjuht tõi esile Schavani teened liitvabariigi ees. Lahkuv minister ise tänas kõiki kabineti- ja parlamendikolleege solidaarsuse eest, mille osaliseks oli ta temale raskel ajal saanud. Samuti kinnitas ta veelkord, et ei kavatse ülikooli otsust aktsepteerida, vaid selle kohtusse kaevata. Oma tagasiastumist põhjendas kristlik-demokraatliku liidu (CDU) liige sellega, et ei soovi ministriametit kahjustada. Sest kui minister käib kohut ülikooliga, siis langeb vari ka ameti, valitsuse ja erakonna peale, ütles Schavan.

Uus minister on idasakslane Wanka

Uueks haridus- ja teadusministriks nimetas Merkel Ida-Saksamaalt pärineva Johanna Wanka, kes on juba töötanud sellel positsioonil nii Brandenburgis kui Alam-Saksimaal. Saksimaalt Rosenfeldist pärinev, tollal veel parteitu teadlane töötas insenerimatemaatika professorina ja Merseburgi ülikooli (Saksimaa-Anhalti liidumaa) rektorina, enne kui CDU ta avastas. Nüüdseks 61-aastane naine on olnud omal ajal aktiivne Saksa DV kodanikuliikumises. Wankat peetakse nagu Merkelitki pragmaatiliseks poliitikuks, CDU liige on ta alates aastast 2001. Teadlane on promoveerunud ja kohe, kui liidukantsler nimetas ta ministriks, teatasid plagiaatide otsijad, et võtavad nüüd ette ka Wanka dissertasiooni.

Liidukantsleri must päev

Kui Annette Schavani näost oli selgelt näha, kui palju on teda avalikkuses kestnud diskussioonid ja doktoriväärikuse äravõtmine mõjutanud, siis oli see must päev ka Angela Merkelile. Lahkunud haridusminister on valitsusjuhi pikaaegne usaldusisik, isegi südamesõbranna. Oma parteikaaslase tagasiastumisavalduse olevat valitsusjuht oma sõnade kohaselt võtnud vastu raske südamega. Lahkumisest hoolimata jääb aga “sõprus Angelaga püsima”, ütles Schavan. Poliitikateadlane Gerd Langguth toob Saarbrücken Zeitungis esile, et eksministri hilisem tagasitulek liidupoliitikasse on ebatõenäoline: “Ka juhul kui Annette Schavan peaks saama kohtu kaudu tagasi oma akadeemilise kraadi, jääb juhtunust ikka midagi talle külge.” Langguth on samuti kindel, et poliitiliselt ei ole “Schavani juhtum” liidukantslerit kahjustanud: “Otse vastupidi, Wanka näol valitsusse toodud värske veri tekitab kodanikes positiivset eelootusärevust ja katab Merkeli kabineti uue säraga.”

Üleüldiselt on nii poliitikud, vaatlejad kui tavainimesed arvamusel, et Annette Schavani lahkumine oli hädavajalik samm. Hoolimata sellest, et teadlased ise veel vaidlevad, kas tagasiastunud ministri dissertatsioonist leitud vead on nii kaalukad, et need õigustaksid nõiajahti.

Lübecki ülikool otsustab audoktori tiitli andmise üle

Nagu kirjutab Hamburger Abendblatt, protestivad Lübecki ülikooli tudengid selle vastu, et Annette Schavanile antaks audoktori tiitel. Selle au on nüüdseks lahkunud haridus- ja teadusminister teeninud ära sellega, et rakendas abinõud meditsiiniõppe säilitamiseks alma mater'is. Otsus tiitli andmiseks tehti juba möödunud aasta alguses. Siis olid mais 2012 aga Schleswig-Holsteini liidumaa parlamendi valimised, mis lükkasid tseremooniat edasi. Ülikooli juhtkond kartis, et CDU võib pidulikust üritusest lõigata endale valimiskasu. Nii lükati dokumendi üleandmise tseremoonia selle aasta aprillikuusse.

Nüüd on Lübecki ülikool aga ebameeldivas olukorras: Schavanil ei ole enam doktorikraadi, kuid ta on kaevanud otsuse kohtusse. Mida teha? Homme otsustab ülikooli senat, kas plagiaator on teeninud ära autiitli. Kuigi poliitiku promotsioon on tunnistatud kehtetuks, siis pole ta jäänud päris ilma akadeemilisest väärikusest: ta on Kairo, Shanghai, Jaapani ja Jeruusalemma ülikoolide audoktor, pealegi Berliini Vaba Ülikooli auprofessor teoloogia alal.

Doktorikraadi tagasisaamine on ebatõenäoline

Viini ülikooli meedia- ja kommunikatsiooniprofessor Stefan Weber leiab, et Annette Schavanilt doktorikraadi äravõtmine oli õige samm, vahendab telekanal ARD. Ka 1970. aastatel kehtisid Düsseldorfi ülikoolis dissertatsioonide kirjutamise kohta selged reeglid, mille maht on umbes 100 lehekülge. Weber on kirjutanud mitmeid erialateoseid, kusjuures on ta uurinud ka 1970. aastate õppekirjandust. Ta kinnitab, et juba tollal olid reeglid täpselt sama ranged nagu tänapäevalgi: “Schavani doktoritöö üle ei langetatud otsust mitte tänapäeva kriteeriumide, vaid nende reeglite järgi, mis eksisteerisid sel ajal, kui ta oma dissertatsiooni kirjutas.”

Vaatlejad on samuti kindlad, et Annette Schavani puhul ei langeta kohus otsust tema kasuks. Der Tagesspiegeli teatel ei ole veel ükski hageja saanud kohtu kaudu tagasi oma akadeemilist tiitlit. Isegi siis kui juristid peaksid leidma, et ülikool on teinud menetluses poliitiku vastu vea, läheb asja käsitlemine tagasi alma mater'isse. Kuid tõenäoliselt ei muutu tulemus ka uues otsuses. Seda hoolimata sellestki, et Schavani juhendaja, professor Gerhard Wehle, nimetas oma kunagist doktoranti Merkur-online´is “kõrge moraaliga naiseks”. Kuid kogu Schavani draama juures jääbki õhku rippuma suur küsimus, miks ei märganud just Wehle oma kaitsealuse vigu.

.