Mõned Euroopa Liidu liikmesriigid olid valmis Euroopa Liidu sanktsioonide tõttu reisikeelu all olevad Vene delegatsiooni liikmed eriloaga kohtumisele lubama, teatasid kõrgetasemelised välismaised diplomaatilised allikad Helsingin Sanomatele.

Allikate teatel olid need riigid Kreeka, Küpros, Ungari, Itaalia ja Prantsusmaa.

Praktikas oleks reisikeelu all olevate venelaste riiki sisenemise võinud blokeerida ühe liikmesriigi vastuseis.

Avalikkuses on arvatud, et vähemalt Balti riigid olid kirjalikult venelaste riiki sisenemise vastu, kirjutab Helsingin Sanomat.

Leedu teatas Helsingin Sanomatele, et „riik ei olnud selles asjas algataja“.

Läti teatas, et „ei viinud asja aktiivselt edasi sellel põhjusel, et oli sel ajal Euroopa Liidu eesistujamaa“.

Vähemalt üks riik on selles asjas algataja olnud, märgib Helsingin Sanomat.

„See maa on Soomele väga lähedal,“ ütles diplomaatiline allikas Helsingin Sanomatele.

Ajaleht Ilta-Sanomat kirjutab Eesti OSCE-delegatsiooni juhile Mart Nutile viidates, et Eesti oli vastu Venemaa nimetatud delegatsiooni osavõtule OSCE pidulikust kohtumisest Helsingis.

Soome poliitiline juhtkond küsis Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OSCE) parlamentaarse assamblee kohtumisele kutsutud riikidelt eelnevalt arvamust reisikeelu all olevate Vene delegatsiooni liikmete kohta. Vähemalt Eesti ja Leedu olid nende kohtumisele lubamise vastu, kirjutab Ilta-Sanomat.

OSCE pidulik kohtumine algas eelmisel nädalavahetusel Helsingis kriisimeeleolus, sest Soome välispoliitiline juhtkond otsustas mitte lubada Vene riigiduuma esimehel Sergei Narõškinil ja veel viiel Euroopa Liidu reisikeelu all oleval venelasel Soome siseneda.

„Jah, Eesti oli seda meelt, et kui Euroopa Liit on piiranud riiki sisenemist viisakeeluga, peaksid liikmesriigid sellest keelust kinni pidama,“ ütles Nutt Ilta-Sanomatele.

Nutt ütles Soome lehele, et on asjaga kursis vaatamata sellele, et Euroopa Liidu riikide seisukohta küsiti välisministrite tasemel. Nutt rõhutas, et Eesti vastus puudutas reisikeelu all olevaid venelasi, mitte venelasi üldiselt.

„Venemaa nimetas tahtlikult oma delegatsiooni isikuid, kellel on see keeld, ja katsetas nii, kuidas Soome ja Euroopa Liit reageerivad,“ ütles Nutt Ilta-Sanomatele.

Venemaa saatis Helsingisse lõpuks ainult riigiduuma liikme Nikolai Kovaljovi, kes süüdistas otsuses lisaks Soomele Balti riike ja Rumeeniat.