Diplomaadi väitel pani Stasi neonatsismile aluse Saksamaa jagamise perioodil, luues ja toetades esimesi neonatsistide rühmitusi Lääne-Saksamaal.

“Nüüd, kus Stasi arhiivid on avatud, on see kindlalt tõestatud,” väitis von Studnitz usutluses ajalehele Moskovski Komsomolets.

Saadiku sõnul teadsid Saksa DV ja Stasi juhid “väga hästi, kui ohtliku tulega nad mängivad, kuid läksid teadlikult sellele provokatsioonile”.

Seejuures esinesid ka Ida-Saksamaal “samad neonatsismi retsidiivid”, mida oli sunnitud ka tunnistama tollane Saksa DV juht Erich Honecker.

Saadiku hinnangul ei seisnud selle liikumise taga natsiideoloogia, lihtsalt neonatside aktsioonid olid “tollal Ida-Saksa noortele ainus võimalus kommunistide režiimi vastu protesti avaldada”.

Diplomaadi hinnangul on ka Venemaal toimuvad skinhead’ide väljaastumised omamoodi protestiavaldused. Von Studnitz leiab, et ka Venemaal võib rääkida probleemist, mida USA-s nimetatakse “white trash’iks” (“valge rämps”). Neonatside rühmitustesse kuuluvad noored inimesed “ei kujuta tavaliselt endast suurt midagi ning harilikult on nende haridustase üsna madal,” selgitas Saksa saadik.

Tema hinnangul ei tea haakristilippudega vehkivad inimesed sageli isegi, mida see sümbol tähendab, “kuid nad teavad hästi, et haakrist provotseerib ühiskonda, see on omamoodi reklaam”.