Piinlike muudatustega käis kaasas kaos ja ebakindlus konvendisaalis. Eesistuja, Los Angelese linnapea Antonio Villaraigosa kuulutas muudatuste üle kolm korda välja hääletuse ja iga kord paistis poolt ja vastu olijate arv võrdne olevat. Kolmandal katsel otsustas Villaraigosa, et muudatused on heaks kiidetud, mis kutsus saalis esile pahameelehüüdeid, teatab Associated Press.

See episood näitas, et demokraatide hulgas valitsevad Iisraeli osas erimeelsused.

„Diskussiooni ei olnud. Me ei näinud seda isegi tekkimas. Meid tabati ootamatult,“ ütles Salt Lake Cityst pärit moslemist delegaat Noor Ul-Hasan, kes seadis kahtluse alla, kas konvendil oli üldse koos kvoorum, et platvormi muuta.

„Enamus rääkis eile õhtul,“ ütles delegaat Angela Urrea Utah' osariigist Royst. „Me ei peaks kuulutama Jeruusalemma Iisraeli pealinnaks.“

Poliitilise dokumendi – platvormi – keel ei mõjuta USA tegelikku poliitikat Iisraeli suhtes. Administratsioon on juba pikka aega öelnud, et Jeruusalemma saatuse kindlaks määramine on küsimus, mis tuleb otsustada Iisraeli ja palestiinlaste vahelistel rahuläbirääkimistel.

Mõjukas Iisraeli-meelne lobigrupp Ameerika-Iisraeli avalike suhete komitee (AIPAC) tervitas nii demokraatide kui ka vabariiklaste ühesugust toetust Iisraelile. „Koos peegeldavad need parteiplatvormid tugevat mõlema partei poolset toetust USA-Iisraeli suhetele,“ teatas AIPAC.

Obama sekkus otseselt, et muuta platvormi sõnastust nii Jeruusalemma puhul kui ka selleks, et tuua sellesse tagasi jumal. Anonüümseks jäänud ametnike sõnul imestas Obama, miks oli jumal üldse platvormist eemaldatud.

Demokraatliku partei esinaine Debbie Wasserman Schultz ütles, et nii jumala kui Jeruusalemma väljajätmine oli iseenesest tehniline möödalask. Ta väitis intervjuus CNN-ile, et saalis ei olnud suuri erimeelsusi ja hääletusel saavutati kindlasti nõutav kahekolmandikuline enamus.