"Väga palju inimesi on linnast küll ära sõitnud, aga transport ja kaubandus toimib linnas jätkuvalt. Kriiskolded jäävad linnast 120 kilomeetri raadiusesse Slovjanskisse, Kramatorski linna jne. Seal üritab Ukraina rahvuskaart separatiste ja terroriste alalt välja saada," rääkis Muuk.

Muuk ja Delfi kaastöötaja Veiko Vares käisid eile Kramatorskis ning ka seal oli nende sõnul rahulik. Slovjanski linna mehi aga ei lubatud sisse sõita. "Sõjategevust on tunda küll, eriti väiksemates asulates, kus on iga küla ees kontrollpostid ja betoonrajatised," kirjeldas Muuk.

"Kohalikud räägivad, et täna ehk 15. juunil algavad rünnakud. Samas on täna transpordilennuki allakukkumise ja 49 lennukis olnud Ukraina sõjaväelase hukkumise tõttu leinapäev ning ilmselt täna siiski midagi ei juhtu," rääkis Muuk.

Donetskist on Muugi sõnul ametlikel andmetel ära sõitnud kuni 20 000 inimest. "Mitteametlikku lahkujate arvu ei tea keegi, paljud on läinud sõprade või sugulaste juurde ega ole seda kusagil registreerinud. Kellel on raha ja võimalust lahkuda, need lähevad rahulikumasse keskkonda."

Donetskis kohalikega suhelnud Muugi sõnul on linna jäänud inimestest 98 protsenti venemeelsed. "Ukraina poolt pole keegi.Kohalikud arvavad, et kui nad midagi ütleksid, siis võrduks see arreteerimisega ja keldrisse viimisega. Selge on aga samas see, et vennatapusõda ei taha keegi," rääkis Muuk.

"Inimesed on närvilised ja väsinud kuudepikkusest segasest olukorrast. Poliitikute soovi teha Ida-Ukrainast eraldi vabariik inimesed tõenäoliseks ei pea, kuid usutakse, et Venemaa abistav käsi on see, mis neid tulevikus edasi aitab, kindlustab tööd ja pensioni," sõnas Muuk.

Lähemalt Ida-Ukraina ärevast olukorrast vaata TV3 uudistest!