Täna peetakse Norras üle kogu maa kiriklikke tseremooniaid, asetatakse pärjad rünnakupaikadesse ning Oslos toimub mälestuskontsert.

Vaata videot, kuidas toimus mälestusteenistuse ettevalmistus ning milline meeleolu valitseb Utøya saare kohalike puhkajate seas!

Saare vastaskaldal asuvas suvilas puhkajate sõnul oli aastatagune sündmus üks Norra rahva suurimaid tragöödiaid, kuid Utøya saar jääb ometigi nende suviseks paradiisiks.

"Ei mingeid halbu tundeid. See on imelik, kuna teame, mis on juhtunud," märkis suvemaja omanik Arthur.

"Tahame järve kasutada ujumiseks ja paadiga sõitmiseks, seega on parem, et me laipu ei näinud. Nii on meile lihtsam," lisas Arthur.

"Homme on sinna taas oodata Tööpartei noorliikmeid ja peaminister Jens Stoltenbergi, kes peab neile kõne. Ent kui mitte arvestada paari töömeest, kes mälestustseremoonia korraldamiseks ettevalmistusi teevad, on saar aasta pärast tragöödiat inimtühi," vahendas Päevaleht kurva tähtpäeva eel Utøya saarel käinud vabakutseline Norra ajakirjaniku Collin Pillai muljeid.

Utøya saarest on Pillai kinnitusel saanud peaaegu tabu. Mitte keegi, isegi Norra enda ajakirjanikud, ei taha saart külastada. Üksnes inglaste BBC ja Times olevat kevadel seal filmimas ja pildistamas käinud.