Stockholmi rahutused on reedeks kestnud juba viiendat päeva: põletatud on nii autosid, koolimaju kui loobitud sisse erinevate linnaosade politseijaoskondade aknaid. Piirkondade rahumeelsemad inimesed on toimunu pärast äärmiselt mures, sest immigrantidena on tulnud nad otsima just rahuliku elu ja turvalisust, hiljutised vägivallateod lähevad neile väga hinge.

Noored ja vihased mehed ise kaamera ette rääkima ei satu. Siiski õnnestus lähemalt rääkida ka nendega, kes kiidavad märatsemise heaks. Sest nii on saanud nad tähelepanu – mis sellest, et negatiivset – iseendale ja oma muredele. Olgu need siis nende enda või võrdlemisi suletud ühiskonna tekitatud.  Vaata intervjuukatket videost. Kuna noormehed oma näoga kaamera ees olla ei soovinud, on video pigem heliline kui pildiline. 

Me oleme vihased!

Video on tehtud rahutuste teisel päeval Stockholmi eeslinnas Husbys. Üks noormees näitas enne intervjuud ka oma kaelasrippuvat sidet ja suisa tahtis sellele tähelepanu - näe, mis politsei mulle tegi! Kerges punases sulejopes Somaaliast pärit noormees oli tagasihoidlikum ja lasi oma jutukal sõbral rääkida.

Öised sündmused on plätudes ja dressides noormehe vaimu igatahes põlema pannud: ta on elevil, silmad põlevad peas ning pilk vilab ringi: ometi on saanud ta tähelepanu. "Sa ei oleks ju tulnud siia Husbysse uurima, kuidas me elame, juhul kui siin ei oleks autosid hakatud põletama?" küsib ta minult. "Sa oleks kodus rahulikult maganud ja sul oleks meie elust täiesti ükskõik olnud. Sa isegi ei oleks teadnud, kuidas me siin elame," on ta veendunud.

Kuid põletati ju kohalike elanike autosid, mida sellega küll saavutada tahetakse?
"Need, kelle autosid põletati ei ole tõesti milleski süüdi, aga see lihtsalt juhtub nüüd. Me oleme lihtsalt nii vihased," üritab ta seletada.

Mis oli ajendiks?

Kohalikega rahutuste ajendist rääkida on samuti veidi keeruline: igaühel on oma versioon. Väidetavalt algas eeslinnades autode põletamine reaktsioonina vaimselt ebastabiilse 69-aastase mehe tapmisele. Mitmed kohalikud tunnistasid viha ajendiks selle, et inimeste meelest ei oleks politsei muus linnaosas inimest nii kergelt surnuks tulistanud.

"Siinsed elanikud on kõik immigrandid, muidu ei huvita rootslasi, mida me siin teeme. Ainult politsei käib siin oma jõudu näitamas ning siis juhtubki see, mis juhtub, kui politsei käitub nii. Me hakkame vastu neile," seletab albaania noormees oma versiooni.

Kogu rahutuste ajendi teema on tundlik ja versioone on inimeste seas palju: kes ei taha kommeteerida, kes tunneb, et politsei käitus ebaõiglaselt ning on ka neid, kes arvavad, et portugali päritolu mehe puhul oli tegu vaimselt haige inimesega, kes oleks vajanud ravi.

Loe rahutuste võimalikust ajandist lähemalt Delfi välisuudistest!

Valjuhäälselt jutlevad noortekambad, kes näiteks ööl vastu kolmapäeva, mil samuti põletati mitmeid autosid, Husby keskväljakule kogunesid, ei tahtnud aga rahutusi meediale kuidagi kommenteerida.

"Meil ongi juba väga rahulik," kinnitasid nad. Vaid tund hiljem süttis põlema vabaõhtumuusen ning samaaegselt hakkasid Husby erinevates parklates lõõmama autod. Vaata vidoest!

Vaata fotogaleriid sellest, kuidas päevavalguses igati turvalisena tundub Stockholmi äärelinn Husby rahutuste öödel tundamtuseni muutus.