Pisike kollane kampaaniatelk ähvardab järgmise jaheda tuuleiiliga lendu tõusta, svastikat meenutava logoga lipp peksab laperdades vihmapiisku vasakule ja paremale. Selle erakonna telki pole ma teistes linnades näinud, seega astun ligi ja uurin, millega on tegemist.

Mulle surutakse pihku organisatsiooni Rahvuse Idee ajaleht ja seletatakse, et nende juht püüab võita majoritaarses ringkonnas. Lõdiseva noormehe õlakehitus reedab, et ega mingit võimalust eduks pole. Lihtsalt selleks, et natukenegi pildis olla, tuleb alati kandideerida.

"Saad korra siin seista, lähen võtan kiiresti ühe sooja kohvi," palub ta viisakalt. Inimesed mööduvad kiirel sammul, vihmamärja tänavaga veel mitte harjunud astuvad plärtsti lompi ja pritsmed leotavad lõdiseva aktivisti kevadkingi. Mis seal ikka, valvan siis hea meelega paremradikaalide telki, kuigi ma ei tea, kelle või mille eest. Ainuke vara telgis on ajalehed, aga keegi mingit huvi nende vastu üles ei näita.

Mõnesaja meetri kaugusel on väljas ka teised, mulle juba tuntud erakondade ja nimekirjade telgid. On reede ja viimane päev, mil võib teha valimisagitatsiooni, aga sealgi suurt tunglemist märgata pole. Mõni mööduja võtab viisakalt vastu pihku surutud kampaaniamaterjali, sageli lendab see juba kümne meetri pärast prügikasti.

Ukraina uuringukeskuse Sotsioinform Lvivis läbi viidud uuring ennustab Samopometšile 25,4 protsenti, president Porošenko blokile 18,8, Rahvarindele 9,2 ja Radikaalsele parteile 7,7 protsenti häältest. Varem siin populaarne olnud paremradikaalset Svabodat toetab vaid 4,3 protsenti ning teisi sarnaseid poliitrühmitusi null koma (null ja) midagi protsenti.

"Varem loodeti, et Svoboda on jõud, mis suudab opositsiooni ühendada ja võita (Viktor) Janukovõtši klanni," seletas õppejõud Lvivi ülikoolis Otar. "Aga see usk haihtus ning lisaks kaotas Svoboda palju toetajaid seetõttu, et revolutsiooni kõige tulisematel hetkedel olid nad peidus."

Juba mais toimunud presidendivalimistel Porošenko saadud ülekaalukas võit Lvivi piirkonnas tõestas, et siin soovitakse rahu. Läänemeelse tiiva sõjakam kandidaat Julia Tõmošenko sai siit väiksema toetuse kui Kesk-Ukrainas, paremäärmuslastest kandidaadid aga peaaegu ei midagi.

Piirkonna oluliseks poliitiliseks arenguks saab pidada seda,  Lvivi linnapea Andrei Sadovõi erakond Samopomitš omab toetust üle riigi ja ületab valimiskünnise. Varem esindasid siinseid valijad peamiselt erakonnad, mille kandepind oli vaid Lääne-Ukrainas ning mille ideed olid sageli liialt paremale kaldu. Samopomitš on konservatiivne partei, kuid nende programm ja väljaütlemised on vähem radikaalsemad kui näiteks Rahvarindel ja Batkivštšõnal.