Juba kella 11 ajal oli Riia keskväljak helkurveste kandvatest politseinikest kollane. Korrakaitsjaid oli seal sadu, kirjeldas Riias viibiv Delfi ja Päevalehe reporter.

Kella 12 ajal kulges leegionäride üritus täiesti rahulikult. Kui varasematel aastatel on koos leegionäride marsiga toimunud samas kohas ka antifašistide protestimarss, siis tänavu lükati see tund aega hilisemaks, kella 13-ks.

Riia kesklinnas asuva Vabadussamba jalamile oli keskpäevaks toodud hulgaliselt lilli ja pärgi. Koos Läti lippudega lehvis seal ka vähemalt viis Eesti sinimustvalget, kirjeldas Delfi ja Päevalehe reporter, kelle sõnul oli eestlasi esindamas EKRE.

Kell 13 algas antifašistide protestiüritus. Valgeid kaitseülikondi kandvad protestijad imiteerisid vabadusesamba ümbruse pesemist, et "puhastada" seda leegionäridest ja nende ideedest.

Läti leegionäride päev (läti keeles Leģionāru piemiņas diena) on organisatsiooni Daugavas Vanagi (läti keeles Daugava Kotkad) poolt ellu kutsutud mälestuspäev, mil leinatakse ja meenutatakse 16.-19. märtsini 1944 Velikaja jõe ääres toimunud lahingutes osalenuid ja hukkunuid.

16. märts kuulutati läti leegionäride päevaks Daugava Kotkaste keskjuhatuse poolt 12. aprillil 1952. Lätis tähistati seda päeva esmakordselt 1990. aastal.

1998. aasta suvel lisati 16. märts ametlike tähtpäevade loetellu ja nimetati Läti sõdurite mälestuspäevaks. Mitmete organisatsioonide survel kustutati mälestuspäev Läti Seimi otsusega 2000. aastal ametlike tähtpäevade nimistust.

Teises maailmasõjas natsionaalsotsialistliku Saksamaa mundrit kandnud sõjameeste mälestuseks peetav iga-aastane mälestuspäev pälvib rahvusvahelist tähelepanu. Kõige kriitilisemalt on üritustesse suhtunud Venemaa, mille esindajad on nimetanud Läti leegionäre järjekindlalt SS-lasteks ning süüdistanud naabrit ajaloo ümberkirjutamises.

1943. aastal Hitleri korraldusel asutatud ja Relva-SSi koosseisu kuulunud Läti leegion polnud vabatahtlike üksus, nagu Natsi-Saksamaa seda kujutada üritas. Valdavalt moodustasid kahe diviisi isikkoosseisu sundmobilisatsiooni käigus värvatud mehed.