Korraldajate endi sõnul 40 000 peamiselt eakamast kommunistist koondunud rongkäik kandis paljusid kaasaja Venemaa tunnuseid: möödus tihkes miilitsaahelikus, oli täis vihaseid võime sarjavad inimesi ning kõnekaid plakateid, mis idealiseerisid 20 aasta tagust riigikorda.


Võrreldes eelmise aastaga oli aktsiooni siiski koondatud ka nooremaid inimesi, kes üritasid peale ametliku kõnekoosoleku lõppemist Karl Marxi kuju eest murda läbi Punasele väljakule. See hüüetega "vabadust, vabadust" saadetud üritus aga suurt vilja ei kandnud. Väidetavalt arreteeriti selle, juba sanktsioneerimata meeleavalduse käigus 20 inimest.


Kommunistlikule Suurele Sotsialistlikule Oktoobrirevolutsioonile pühendatud marss ise oli rahumeelne. Marsi käigus lasti suurtes kõlarites tuntud kommunistlikke viisikesi. Paljud jalutajad hüüdsid marssijatele õnnitlusi oktoobrirevolutsiooni tähtpäeva puhul. Ametlikult seda päeva enam Venemaal ei peeta, selle asemel loodi 4. novembrile rahvusliku ühtsuse päev. See on asjaolu, mis nii mitmelegi kommunistile hinge ei mahtunud.



Miitingul väideti, et praeguste valitsejate käe all on viimaste 20 aasta jooksul kogu endise Nõukogude Liidu alal elu ainult hullemaks läinud. Lisaks süüdistati Kremli võime ülemaailmses majanduskriisis ja Venemaa sõjalise uhkuse mandumises. "Kunagi olime tugevad, meid kartsid kõik. Nüüd oleme vaid hale vari," põrutas kommunistide juht Gennadi Zjuganov.


Kõige verisemalt olid võimud ja "Liliputin" aga kommunistidel hambus seoses viimaste valimistulemuste väidetava võltsimisega, mille tulemusena jagusid kommunistidele Moskva linnaduumas eeldatava kolmandiku kohtade asemel vaid mõned kohad.


Marssijate seas oli mitmeid värvikaid kujusid, Nii sattus Delfi jutule tädikesega, kes kandis Tšekaa looja Feliks Dzeržinski pilti nagu ikooni lipuvardal. "Aga sellepärast, et Dzeržinski tegi palju meie laste heaks ära. Ta lõi lastekodusid ja hoolitses raskel ajal järeltuleva põlvkonna eest. Ma olen ise vana siseministeeriumi töötaja ja hindan tema panust kõrgelt."


Kuid mitte kõik ei hinda repressiivorgani looja mälestamist kõrgelt. "Miks te, ajakirjanikud, kiusate vanu hulle inimesi. Ta ei saa ju isegi aru mida suust välja ajab," pahandas intervjuud pealt kuulanud eakas daam lillas kübaras. Mida ta täpsemalt selle all silmas pidas, ei õnnestunud aga proualt pärida, sest edasisest suhtlusest ta keeldus.


Sama olukord juhtus, kui intervjueerisime demonstratsioonile saabunud Lenini kehastajat. "Kas teate ka, et tegelik Lenin oli peajagu lühem," turtsus üks vanamees kõrvalt. "Mida te temast intervjueerite, kas teil kodanlastel häbi pole! ta on ju ainult raha peal väljas. See meie riigi hukatusse ongi ajanud," sisistas teine punast linti kandev härrasmees.


"Lenin" ise ei lasknud ennast kriitikast segada, vaid rääkis särasilmi nii meediale kui ka nokastanud noormeestele, kuidas tänane päev teeb ta hinge eriti rõõmsaks.


Rohkem pilte vaata SIIT.




Kommunistliku riigipööret tähistati Punasel väljakul tankidega