Kuni novembri keskpaigani liikus Carsoni kampaania koos tema populaarsusega püsivalt püsivalt edasi. Endine neurokirurg oli tõusnud vabariiklaste populaarsemaiks presidendikandidaadiks ja seda vaatamata paljudele vastuoludele. Siis aga leidsid aset terrorirünnakud Pariisis ja Carsoni allakäik võis alata.

Sel nädalal avalikustas Quinnipiaci ülikool värske üleriikliku populaarsusedetabeli, mida troonisid demokraatide poolel Hillary Clinton ja vabariiklaste hulgas Donald Trump. Veel kuu aega tagasi Trumpiga samal pulgal olnud Carsoni toetus kukkus 16%ni, millega ta jagas kolmandat kohta Texase senaator Ted Cruziga. Kuu ajaga suurendas Trump enda toetust 27%-le ning teiseks tõusis senaator Marco Rubio 17%-ga.

Nii Cruz kui Rubio kasvatasid enda populaarsust tänu Pariisi terrorirünnakutele. Mõlemad kandidaadid on kogemustega poliitikud ning vabariiklaste leeris kindlasti välispoliitiliselt ühed tugevaimad. Donald Trump pole küll hiilanud enda välispoliitiliste kogemuste või teadmistega, kuid ta on jätnud välijatele otsustaja ja tegude tüüpi inimese mulje. Just resoluutsus ja kindlameelsus, mitte niivõrd välispoliitiline vilumus, on aidanud Trumpil enda populaarsust suurendada pärast terrorit Pariisis.

Ei tea maailmast midagi

Juba alates septembrist olen kirjutanud, kuidas Ben Carsoni suurim nõrkus on tema teadmatus elust ja olust väljaspool Ühendriike. Pariisi rünnakud on selle nõrga külje Carsoni jaoks väga halval ajal laiemalt avalikkuse ette toonud. Nüüd on ühel hetkel kõigi üllatuseks eduka kampaaniaga Carson sunnitud kaitsesse ja üritama enda edulugu taastada.

Esimene samm selleks pidi aset leidma neljapäeval, kui Carson pidas Washingtonis kõne vabariiklaste juutide koalitsioonile Lähis-Idas toimuva kohta. Paraku tegi Carson enda mainele selle kõnega veel rohkem kahju. Kuidas? Carson luges umbes pooletunnise kõne peaaegu tervenisti paberilt maha, üritades haruharva publikuga silmsidet leida. Kuid mis veel hullem - endine neurokirurg hääldas mitmel juhul valesti Palestiina äärmusrühmitust Hamas, mis oli kõlanud nagu hummus.

Fakt on see, et Carsonil on olnud enam kui küll aega viia end välispoliitiliste teemadega kurssi, eriti võttes arvesse teda nõustavate inimeste hulka. Paraku on Carsoni aina uued eksimused pannud mind isiklikult kahtlema tema õpivõimes.

Carson aga on kahtlemata üks värvikamaid kujusid vabariiklaste presidendikandidaatide hulgas, seda vaatamata tema vaoshoitud ja leebele olekule. 64aastane Carson on kirjutanud mitmeid raamatuid, nende hulgas 1990. aastal ilmunud menuka autobiograafia “Gifted Hands: The Ben Carson Story”.

Ben Carson

See raamat on tõstatanud mitmeid küsimusi endise neurokirurgi varasema elu kohta. Carson on omal nahal tunda saanud, kuidas presidendiks kandideerides käiakse sinu varasem elu ja ütlused läbi peene luubiga, mis muidu võib-olla varem oleks jäetud tähelepanuta.

Oma elulooraamatus kirjeldab Carson, kuidas lapsena oli ta agressiivne ja vägivaldne inimene, mistõttu üritas ta pussitada üht oma eakaaslast. Lisaks väidab Carson raamatus, et ta aitas valgetel kooliõpilastel bioloogia klassiruumi end ära peita pärast Martin Luther King Jr tapmist, et neid kaitsta mustanahaliste koolikaaslaste eest.

Kui Wall Street Journal ja CNN neid ja teisi väidetavaid juhtumeid Carsoni minevikust uurima hakkasid, siis selgus, et mitte üks inimene peale Carsoni enda ei suutnud meenutada millegi sarnase aset leidmist. Lisaks ei olnud nõus Carson asjaosaliste nimesid ise avalikustama.

Seinal selfi Jeesusega

Carson on ka, võiks väita, sügavalt usklik inimene, mida illustreerivad erinevad sõnavõtud ja omapärane häärber Marylandis. Endise arstina ja Yale’i ülikooli vilistlasena on Carson öelnud, et Darwini evolutsiooniteooria on saatana poolt innustatud ja mitte tõsi. Ühes 2012. aasta intervjuus märkis Carson, et suure paugu teooria on lihtsalt muinasjutt, mida edendavad ülbed teadlased.

Carsoni kodu Marylandis on osalt justkui pühamu talle endale. 2014. aastal avas ta oma kodu uksed pressile ja sealt ilmnes, et see on sõna otseses mõttes seinast seina täis pühendumusi talle endale. Lisaks tavapärastele portreedele, erinevatele fotodele kuulsustega ning tänuavaldustele ja diplomitele ehib Carsoni kodu ka maal temast ja Jeesusest.

Tema tugev usklik taust on aidanud tal seni tugevana püsida valijate seas, kuid see edu on kahanema hakanud. Kui Carson ei võta ennast kokku ning ei suuda näidata end kindlameelse ja pädeva juhina, siis tema kampaania võib juba mõne kuu pärast läbi olla. Tasub meeles pidada, et ameeriklased valivad presidendi näol ka inimese, kelle alluvuses on maailma võimsaim sõjaline jõud. Carson peab enda naerualuseks muutmise ära lõpetama ning hakkama ennast tõestama.