“Ma hääletan reedel “jah”, aga kampaaniaid vaadates ei vääri tõttöelda kumbki pool võitu,” ütleb 52-aastane Iirimaa väikelinnas elav ja parasjagu pealinnas sugulasi külastav Niamh. Pidev arutelu samasooliste abielu ümber on käinud tema sõnul meedias alates läinud jõuludest ning praeguse lõpuspurdi ajal on see muutunud talle juba väsitavaks.

Pooldajatele heidab ta ette liiga agressiivset agiteerimist. See, et viimastel nädalatel võidavad küsitluste järgi protsendipunkte pigem geiabielude vastased, on tema hinnangul just pooldajate liig-agara kampaania tulemus. “Nad tulistavad endale jalga. Võiks võtta natukene rahulikumalt, nende pool on terve mõistus,” ütleb Niamh.

Samasooliste abielu vastastele heidab ta ette debati ajamist emotsionaalseks. Näiliselt laste õiguste eest võideldes tahetakse tema sõnul inimestesse pigem hirmu sisendada. Ta toob näiteks, et peamiseks “Ei” leeri sõnumiks, mida referendum eel korrutatakse, on vastasseis surrogaatvanemlusele, mis oli ja on Iirimaal keelatud ning mida reedene rahvahääletus ei mõjuta.

51-aastase Dublinis elava Briani sõnul varjuvad samasooliste abielu vastased justkui suitsukatte taha, kui korrutavad pidevalt surrogaatemaduse teemat. “See on nagu Frankenstein, millega inimesi siin hirmutatakse. Küsimus on tegelikult võrdsuses, võrdsetes võimalustes, ei enamas,” sõnab ta. Brian lubab reedel kindlasti hääle anda, kuna usub, et häältevahe tuleb väike.
51-aastane Brian
33-aastane Thomas, kes on pärit Poolast, kuid omab nüüdseks Iirimaa kodakondsust, usub, et vastasseis referendumile tuleb hirmust ja teadmatusest. Klubis kokana töötades on tal tekkinud lähedasi sõpru, kes on geid. Ta toetab nende õigust abielule. Iirimaal elades on ta ka ise tundnud stereotüüpide mõju ning on seda tundnud ka referendumi eel. “Poola päritolu eeldaks justkui automaatselt, et inimene on samasooliste abiellumise vastu,” ütleb ta.
33-aastane Thomas
54-aastane Kevin, kes juhib ametiühingut, hääletab reedel “jah”, toetust põhiseaduse muutmisele näitab üles ka tema juhitav ametiühing. “Mida aeg edasi, seda enam koguvad vastased toetust. Arutelu on juba nihkunud teemadele, mis ei ole selle referendumiga seotud. Mul on hea meel, et referendum on juba reedel,” ütleb ta.
54-aastane Kevin

Inimesi, kes oleks valmis rääkima vastuseisust samasooliste abielule, ei ole Iirimaa pealinnas kuigi lihtne leida. Referendumil vastuhääli püüdvate organisatsioonide arvates võib põhjus olla selles, et Iirimaal on igasugune sallimatus suur tabu, geiabielude vastased kardavad saada homofoobi tiitlit ning hoiavad seda pigem enda teada.

Täiesealisena Indiast Dublinisse elama kolinud ning nüüdseks valimisõigust omav 25-aastane Tarun räägib, et tal on raske aru saada, milleks seda referendumit vaja on. “See tundub pealesurutud, sunniviisiline,” ütleb ta. Kõige enam tunneb ta muret selle üle, et samasooliste abielu tunnistamine avaldab mõju abielule kui institutsioonile ja lõpuks ka lastele, kes neis peredes kasvavad.
25-aastane Tarun

“Ma olen üldiselt väga toetav adopteerimise suhtes, aga geipaaride puhul ma seda ei toeta. Ma usun, et sellises keskkonnas kasvamine ikkagi avaldab lapsele mõju,” ütleb ta. Tarunile, kes töötab baaris vahetuse vanemana, ei meeldi ka geibaaride rohkus Dublinis.

Väikest külalistemaja pidav 42-aastane iirlanna leiab samuti, et hääletada tuleks põhiseaduse muutmise vastu. “Mulle teevad muret lapsendamise küsimus ja kõik, mis puudutab surrogaatlust,” ütleb ta. “Laps vajab ema ja isa, selle vastu ei saa. Loomulikult on palju inimesi, kes kasvatavad lapsi ka üksinda, aga me ei peaks julgustama seda, et lapsed kasvaksid keskkonnas, kus neil pole ema või isa.”
Külalistemaja pidav 42-aastane iirlanna
45-aastast Dublinis ehitajana töötavat Minaid häirib aga kõige rohkem, et kõik Iirimaa erakonnad on võtnud vastu üksmeelse otsuse samasooliste abielu toetada ning selline üksmeel on tema meelest kummaline. Ta arvab, et hääled jagunevad pooleks, on samasoolise abielu vastu ning põhjendab seda sarnaselt teistele laste huvide kaitsmisega.
45-aastane Minai