„Soome kaitseministeerium on kirjeldanud Venemaa lennuväe tegevust Balkani mere kohal „intensiivsena“ ning ametnikud usuvad, et Kreml on riigi vastaste „agressiivsete“ meediarünnakute taga,“ kirjutab Daily Mail tundmatule maailmamere osale viidates.

Pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal ütles üks Venemaa presidendi Vladimir Putini endiseid nõunikke, et Putin võib pöörata pilgu Soomele, kirjutab Daily Mail.

Nimelt ütles Putini majandusnõunik aastatel 2000-2005 Andrei Illarionov Rootsi ajalehele Svenska Dagbladet: „Gruusia osad, Ukraina, Valgevene, Balti riigid, Soome on riigid, mille üle Putin väidab omavat omandiõigust.“

Illarionov ütles, et Putini režiim näeb Soome iseseisvust „rahvuslike huvide reetmisena“, vahendab Daily Mail.

„Me usume, et see agressiivne mõjutamine Venemaalt teenib umbusalduse tekitamise eesmärki juhtide ja kodanike vahel ning peaks panema meid tegema meile endale kahjulikke otsuseid,“ kommenteeris Soome valitsuse kommunikatsioonijuht Markku Mantila. „Selle eesmärk on ka muuta kodanikud kahtlustavaks Euroopa Liidu suhtes ning hoiatada Soomet NATO-ga liitumise eest.“

Mantila ütles, et ametnikud, kes jälgivad Soome mõjutamise katseid, on kindlaks teinud umbes 20 selget infooperatsiooni juhtumit viimaste aastate jooksul ning umbes 30 väga tõenäolist sellist operatsiooni.

„Käimas on süstemaatiline valede kampaania… Siin ei ole tegemist halva ajakirjandusega, ma usun, et seda kontrollitakse keskusest,“ ütles Mantila.