Ajaleht Svenska Dagbladet teatas 18. oktoobril, et allveelaevahäirele Stockholmi saarestikus eelnes venekeelne appikutse. Samuti teatas Svenska Dagbladet krüpteeritud raadiosidest saarestikus asunud saatja ja Kaliningradis asuva saatja vahel. Neid andmeid kordas praktiliselt kogu Rootsi ja seejärel ka teiste riikide meedia. Kuid juba reedeses paberlehes teatab Dagens Nyheter, et mingit raadiosidet Stockholmi saarestiku ja Kaliningradi vahel kuus päeva kestnud operatsiooni käigus pealt ei kuulatud.

Dagens Nyheter nõudis avalikustamispõhimõttele toetudes välja koopia kaitseväe helisalvestusest ning selle salvestuse üleskirjutuse.

Selgus, et mingit venekeelset appikutset pole kunagi Rootsi kaitseväe valduses olnud, teatas Dagens Nyheteri luureallikas. Neid andmeid kaitseväe teatel ei eksisteeri.

„Ma pidasin venelaste appikutse lugemist sama põnevaks kui sina. Aga midagi sellist ei ole olemas – andmed on valed,“ ütles Dagens Nyheteri allikas Rootsi mereväe luureteenistuses, mida nimetatakse ametlikult mereväe taktikalise staabi (MTS) luuresektsiooniks (M2).

Luureoperatsiooni Stockholmi saarestikus juhtis just MTS.

„Ma ei tea, kuidas õnnestus niisugune segadus tekitada – kas mindi kuulujuttude õnge? Mõnikord võib olla nii, et keegi fantaseerib millestki ja siis fantaseerib keegi teine millestki sarnasest ning nii usutakse, et on olemas kahe [teineteisest sõltumatu] allika andmed ja see muutub tõeks,“ ütles allikas.