20-aastane Lanza tappis reede varahommikul oma ema Nancy ja suundus siis Newtowni Sandy Hooki algkooli, sest arvas, et ema armastab kooli rohkem kui teda, väitis 25-aastane Joshua Flashman, kes on üles kasvanud sündmuspaiga lähedal. Merejalaväelane Flashman on kohaliku kirikuõpetaja poeg, vahendab Fox News.

„Nagu mulle on räägitud, teadis Adam, et ema taotles kohtult tema järelevalveõiguse saamist, ja plaanist ta minema saata,“ ütles Flashman. „Adam oli selle pärast ilmselt väga endast väljas. Ta arvas, et ema tahab ta lihtsalt minema saata. Nii palju kui mina aru saan, oli ta väga, väga vihane. Ma arvan, et see võiski olla see, mis ta tegutsema pani.“

Uurimisega seotud olev õiguskaitseorganite esindaja kinnitas, et Lanza viha ema peale plaani pärast ta tulevikus psühhiaatrilisele ravile saata uuritakse ohvriterohke tulistamise ühe võimaliku motiivina.

Flashmani sõnul oli Nancy Lanza alustanud dokumentide täitmist poja järelevalveõiguse saamiseks, kuid sellele ei ole võimalik kinnitust saada, sest kohus selliseid andmeid ei avalda. Ema oleks sellega saanud juriidilise õiguse saata täiskasvanu tema enda tahte vastaselt haiglasse või psühhiaatriaasutusse.

Adam Lanza käis lapsena Sandy Hooki koolis, rääkis Flashman, kelle sõnul tegi Nancy Lanza seal mitu aastat vabatahtlikutööd. Kaks õiguskaitseorganite allikat ütlesid, et Nancy tegi koolis tööd lasteaialastega. Enamik Adami ohvritest olid esimese klassi õpilased, kellega Nancy oli eelmisel aastal tegelenud.

Flashmani sõnul oli Nancy Lanza kooli direktori ja psühholoogi hea sõber. Mõlemad hukkusid tulistamises.

„Adam Lanza uskus, et ema hoolis rohkem lastest kui temast ja põhjus, miks ta ilmselt nii arvas, oli see, et ema taotles tema järelevalveõigust ja tahtis ta ära saata,“ ütles Flashman. „Ma saan aru, kuidas ta võis seda võtta – et tema ema armastas teda vähem kui ta armastas lapsi, armastas kooli. Aga ema armastas teda. Aga ta oli probleemne poiss ja ema ilmselt ei suutnud lihtsalt enam ise tema eest hoolitseda.“

Ajaleht Washington Post kirjutas, et mures ema oli kaalunud kolimist koos pojaga Washingtoni osariiki, kus ta oli leidnud kooli, mis tema arvates võis poega aidata.

Teise kohaliku elaniku väitel jõudis Nancy Lanza arusaamisele, et ei saa enam üksi pojaga hakkama. Ta hoolitses poja eest täiskohaga, kuid rääkis sõpradele, et vajab abi. Nancy tahtis poja vastu tema tahet haiglasse panna.

Mitmed allikad ütlesid Fox Newsile, et Adam Lanzal oli Aspergeri sündroom, mis on üks autismi vorme, ning muid vaimseid ja emotsionaalseid probleeme.