Colombia keeruline julgeolekuolukord seab vastakuti kaks vasakpoolset mässuliste rühmitust ja mõjukad kuritegelikud ühendused ja USA toetusega valitsuse, kes kõik võitlevad kontrolli pärast territooriumi ja ressursside üle Ladina-Ameerika suuruselt neljandas naftariigis, kirjutab BNS.

Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) mässulised ründasid Caquetá provintsi lääneosas silda, haavates seal kaht sõdurit. Mässuliste lõhkeseadeldis tappis veidi hiljem kaks inimest, veel kaheksa tsiviilelanikku sai vigastada, ütles armeeallikas.

Sõjavägi süüdistab sama rünnakuga seotud FARC-i komandöri vastutavaks kolme hiina naftatöölise ja nende tõlgi röövimise eest eelmisel nädalal.

Venezuela piirialal paiknev Arauca, mis on üks peamisi uimastismugeldamise kanaleid, võtsid Riikliku Vabastusarmee (ELN) sissid ajutiselt vabaduse riikliku naftafirma Ecopetrol turvatöötajalt, kelle vabastasid teisipäeval Colombia väed, ütlesid allikad.

Hiljutised rünnakud näitavad, et mässulised püüavad oma jõudu näidata ja üritavad saavutada mõjupositsioone oktoobris peetavatel kohalikel valimistel, ütles Politoloogiainstituudi julgeolekuekspert Jairo Delgado.

"See aasta on nende jaoks võtmetähtsusega, poliitiliselt oluline oktoobris... ja oluline sõjaliseltki," ütles endine politsei brigaadikindral Delgado.

Colombia keskvõim on võidelnud mässulistega 1960. aastatest saadik, hiljem ka parempoolsete omakaitsevägedega ja uimastikartellidega. Aastal 2002 tõi julgeolekualast edu pealetung kokaiinismugeldajatele ja mässulistele, samuti läksid laiali paljud omakaitseväelased.

Vägivalla vähenemise tõttu on riiki tulnud viimasel viiel aastal miljardeid dollareid otseinvesteeringuid nii nafta- kui kaevandussektorisse.

President Juan Manuel Santos avalikustas maikuus oma esimese julgeolekuplaani, mille peamiseks eesmärgiks on järgneva kolme aasta jooksul purustada kuritegelike ühenduste võrgustik, vähendada uimastikaubandust ja tagada parem julgeolek. Colombia on maailmas juhtiv kokaiinitootja.

Colombia parlament võttis läinud nädalal vastu olulise reformi, mille eesmärgiks on hüvitada konfliktiga seotud ebaõiglust talupoegadele, tagastada neile maid ja püüda keerata uus lehekülg aastakümnete pikkuse verevalamise järel.