USA võimud on jõudnud esialgsele järeldusele, et Vene õhujõud pommitasid humanitaarabikonvoid ja Süüria Araabia Punase Poolkuu ladu, ütlesid CNNile kaks USA valitsusametnikku.

"Kõik tõendid, mis meil on, viitavad sellele järeldusele," ütles üks ametnikest.

Valge Maja on asunud positsioonile, et Venemaa on õhurünnaku eest vastutav, vaatamata sellele, kas selle panid toime Vene lennukid või Süüria režiimi omad.

"Kogu meie informatsioon viitab selgelt sellele, et see oli õhurünnak. See tähendab, et vastutavad saavad olla vaid kaks osapoolt," ütles rahvusliku julgeoleku nõunik Ben Rhodes teisipäeva õhtul, nimetades Moskvat ja Süüria režiimi. Rhodes ei täpsustanud, millise riigi lennukid õhurünnaku läbi viisid.

"Me peame Venemaa valitsust vastutavaks õhurünnakute eest selles õhuruumis, võttes arvesse, et vaenutegevuse peatamise kokkuleppe järgi oli nende võetud kohustus peatada õhuoperatsioonid seal, kus liigub humanitaarabi," ütles Rhodes.

Venemaa eitab süüd ning väidab, et rünnaku panid toime terroristid. Venemaa kaitseministeeriumi ametlik esindaja Igor Konašenkov ütles teisipäeval, et droonivideo analüüs näitab, et võitlejad jälitasid konvoid.

"Videos on selgelt näha, et koos konvoiga liikus terroristide pickup järelveetava suurekaliibrilise miinipildujaga," ütles Konašenkov.

Rahvusvahelise Punase Risti komitee teatel hukkus esmaspäeva öösel toimunud rünnakus ligi 20 tsiviilisikut. Abikonvoi 31 veokist said tabamuse 18. Seni pole juhtunu eest keegi vastutust võtnud.

Õhurünnak toimus vaid paar tundi pärast seda, kui Süüria valitsusväed teatasid, et nädal aega kestnud vaherahu on läbi.