Blogi North Korea Leadership Watch pidav Michael Madden ütles, et Kim Yo-jongi on Põhja-Korea meedias nimetatud tööliste partei asedirektoriks, mis on väga mõjukas positsioon, vahendab CNN.

USA strateegiliste ja rahvusvaheliste uuringute keskuse analüütik Victor Cha, kes on varem tegelnud Põhja-Korea asjadega USA rahvuslikus julgeolekunõukogus, ütles, et Kim Yo-jong hakkas parteiametites avalikkuse ees pinnale kerkima varem sel aastal.

„Need on selgelt jõupingutused muuta ta aeglaselt süsteemi sees tähtsaks isikuks,“ ütles Cha. „Ma suudan mõista, kuidas on võimalik, et ta on mingis ajutises ametis. Põhja-Korea süsteemil on väga keeruline toimida ilma et keegi Kimide perekonnast oleks kasvõi nime poolest võimul. Nii et kui Kim Jong-un on mängust väljas, on ta tegelikult ainus olemasolev isik, kes alles jääb, Kimide otsese perekonnaliini mõttes.“

Maddeni sõnul on Kim Yo-jong sündinud 1987. või 1988. aastal ja käis koos Kim Jong-uniga Šveitsis erakoolis. Mõlemad elasid sel ajal Põhja-Korea saatkonnas valenimede all.

Kim Yo-jong on noorim Kim Jong-ili nelja erineva naisega saadud seitsmest lapsest. Kim Jong-unil ja Kim Yo-jongil on üks ema.

Maddeni andmetel on Kim Yo-jong alati isaga lähedane olnud ning pärast Šveitsist naasmist määrati ta valitsuses vastutavatele ametikohtadele. Ta külastas objekte enne ametlikke visiite ning tal olid ka andministratiivülesanded.

Venna võimul olles on Kim Yo-jong Maddeni teatel need ülesanded säilitanud ja saanud kohustusi juurde. Maddeni väitel tegutseb Kim Yo-jong nagu Valge Maja personaliülem.

„Kui ta tõesti riiki juhib – olles varastes kahekümnendates või kahekümnendate eluaastate keskel – on see minu jaoks üsna ärevusttekitav,“ ütles Cha. „See tähendab, et Kim Jong-uniga on midagi tõeliselt halvasti ning on olemas mingisugune tühik, mida nad püüavad täita.“

Kõigi silmad on suunatud reedele, 10. oktoobrile, kui tähistatakse valitseva tööliste partei asutamise 69. aastapäeva. Kui Kim Jong-un reedel välja ei ilmu, muutub mure tema puudumise pärast ainult suuremaks.

Kui Kim ilmub välja, uurivad luureanalüütikud tema väljanägemist, kehakeelt ja kõiki muid detaile väga hoolikalt.