1. Süüria kriisi levimine

Süüria sisekonfliktil ei paista siiani lõppu tulevat ning paljud analüütikud leiavad, et president Bashar al-Assad'i administratsioon ei suuda konfliktile lõppu teha ka alanud aastal. Mitmed piirkonnad riigi põhja-ja idaosas on juba valitsuse mõjusfäärist eemaldunud.

Lisaks on süvenenud riigist põgenetute arv ning ÜRO on pidanud andma abi juba ligi 4 miljonile süürlasele. Riigis levivad ka mitmed laiaulatuslikud nälja-ja haiguspuhangud ning tekkinud konfliktid on juba mõjutamas ka lähedalaasuvaid riike.

2. Iraani murettekitav tuumaprogramm

Lääneriikides on endiselt süvenenud mure Iraani tuumakatsetuste vastu, kuid riik ise kinnitab kangekaelselt, et tuumaprogrammi eesmärgid on rahumeelsed. Iraani aatomienergia agentuuri president Fereydoun Abbasi-Davani märkis oma hiljutises avalduses, et riigil ei ole kavas lõpetada uraani rikastamist ainuüksi selle pärast, et teised riigid seda nõuavad. Kõigele lisas on luureallikad näidanud, et Iraan on nii rahaliselt kui ka näiteks relvade veoga toetamas Süüriat, kuna viimane on Iraanile tähtis - ja ka ainus - liitlane araabiamaades ja oleks talle abiks potentsiaalse rünnaku korral.

3. Egiptuse jätkuv revolutsioon

Egiptuses jätkuvad endiselt konfliktid ning riik on mures ka oma majandusliku kriisi süvenemise pärast. Riigi turism on kannatanud režiimi üha jätkuva murrangu tõttu ja riigi demokraatia arvatakse olevat ohus. Lisaks kõigele on uus president Mohamed Morsy tekitanud oma kõnedega välismaailmas segadust.

4. Liibüast kuuleme me veel

Riigi uus valitsus ei ole ikka veel saanud riigis korda luua. Kohalike hõimude ja erinevate jõudude vahel valitsevad endiselt konfliktid nin rahutuste levikut kardetakse kogu Saheli piirkonnas. Samuti peljatakse teiste riikide terrorirühmituste õhutamist laskumaks "pühasse sõtta".

5. Afganistani tulevik on kaalul

Alanud aasta on eriti kriitiline Afganistani tuleviku seisukohalt. USA ja britid jätkavad oma vägede väljatõmbamist ning riik peab suutma lõpuks tagada ilma välisabita riigi julgeolekut. Afgaani valitsuse läbirääkimised Talibaniga on endiselt käimas ning paljud eksperdid on avaldanud kartust, et Pakistan on neid kõnelusi ohustamas.

6. Põhja-Korea üllatab?

Tõenäoliselt jätkub diktaatorlik valitsemine Põhja-Koreas ka sellel aastal ning aktiivselt on riik jätkamas ka oma raketikatsetustega. Samuti on riigi värskel liidril Kim Jong-un`il vähe kogemust rahvusvahelises poliitikas, mistõttu kardetakse tema keskendumist sõjaväelise jõu näitamisele, mitte aga näiteks riigi majanduse parandamisele.

7. Hiina ja Jaapani saartetüli

Vaidlus Hiina idaosas asuvate saarte üle on löönud kahe riigi vahele sügava kiilu ning näib pigem päev-päevalt süvenevat. Läinud aastal kaasati vaidlusesse saarte omanduse üle lisaks sõnadele ka tegevused - riigid saatsid piirkonda oma patrulle ja lõpuks saadeti sinna ka hävitajaid. Vaidluse taga on sealjuures saartel laiuvad suured nafta ja naturaalse gaasi leiukohad, mis ekspertide hinnangul on järeleandmiseks liiga tähtsad mõlemale riigile.

8. Hiina ja USA majandused

Ameerika Ühendriike on ees ootamas majanduslikult tähtis aasta. Riigil on suur võlg ning eelarve on miinuses. Samal ajal on ka Euroopa majanduslikult raskes seisus ning pole ilmselt suuteline riiki oluliselt aitama. Maailma suurim gaasitarnija Hiina aga loodab kasvatada riigi kesklassi osakaalu ning tulevik näitab, kas see aitab riigi majanduskasvu kiirendada ja langust pidurdada.

9. Kuidas kulgeb eurokriis?

Euroopa majanduse juhi on oma kõnedes pidevalt väitnud, et majanduskriis on läbi saamas ja tunneli lõpus paistab valgus. Samas näitavad aga faktid midagi muud. 2013. aastal hakkab liit tõenäolisemalt tugevamalt euroliidu majanduslanguse pidurdamiseks erinevaid meetmeid kasutusele võtma. Lõuna-Euroopa jätkab võlakriisist väljarabelemist ning Kreeka lahkumine eurotsoonist on endiselt võimalik.

10. Kliimamuutused on üha nähtavamad

Aastal 2012. oli maailm paljude ekstreemsete ilmaolude tunnistajaks. USA keskosa kannatas 50-aasta kõige hullema põua käes ning riigi idarannikut laastas orkaan Sandy. Sellised sündmused on äratanud aga nii kindlustusseltside kui ka poliitikute tähelepanu. Ajakiri Nature kirjutas hiljuti teadusliku artikli selle kohta, et maailmas on oodata lähiajal üha sagedamini tugevaid torme ning hoovuste soojenemise tõttu on muutumas soojaks ka põhjapoolkera suved, mis võib põhjustada erinevaid kliimaprobleeme ja mõjuda muuhulgas ka toidu kasvatamisele.

11. Kübersõja tõus

Küberkuritegevus on tõusuteel ning läinud aasta oli selle tõestuseks, et levimas on ka üha tõsisemad ja laiaulatuslikumad arvutiviirused. Shamoon-nimeline viirus tühjendas näiteks lõppenud aastal Aramco õlikompanii 30 000 arvuti kõvakettad ja kahjustas Lähis-Ida online pangasüsteemi. Viirusetõrje suurfirma Kaspersy Lab on samuti hoiatanud, et algaval aastal on maailmas levimas järjest suuremad küberohud.

12.-13. Spordi-ja meelelahutusmaailma uued staarid

CNN mahutab viimaseks kaheks sündmuseks ka spordi-ja meelelahutusmaailma tulevased sündmused. Ilmselt saame alanud aastal näha, kas leitakse uusi superstaare nagu Lionel Messi ja kas tekib mõni uus YouTube`i hitt nagu seda oli Gangnam Style-nimeline muusikavideo, mis sai üle miljardi vaataja.