"Tänase Iisraeli avalduse taustal lubage mul korrata selle administratsiooni, nagu ka sellele eelnenud valitsuste, seisukohta, et Iisraeli asundustegevuse näol on tegemist tagasilöögiga püüdlustele kõneluste teel rahuni jõuda," ütles välisminister.

Clinton esines kõnega Washingtonis Lähis-Ida Poliitika Sabani Keskuses, sõnavõttu kuulasid teiste seas ka juudiriigi välisminister Avigdor Lieberman ja kaitseminister Ehud Barak, vahendab BNS.

Clintoni sõnul aitaks ummikseisu Gaza sektoris murda laiahaardeline rahulepe Iisraeli ja Palestiina seadusliku esindaja ehk omavalitsuse vahel.

"Neljapävane Palestiina staatuse tõstmise hääletus ÜRO-s peaks meile kõigile andma hetke järele mõtlemiseks, me peame hoolikalt kaaluma, kuidas edasi minna," nentis välisminister.

"Peame üheskoos kõneluste teel edasi minema, et suudaksime kahe riigi lahenduseni jõuda, see jääb meie eesmärgiks," lisas välisminsiter.

"Niipea kui Iisrael ja Palestiina on valmis kahepoolseid kõnelusi taasalustama, on neil president Barack Obama näol partner olemas," lausus Clinton.

Iisraeli valitsusametnik teatas reedel AFP-le, et riik kavatseb vastusena Palestiina staatuse tõstmisele ÜRO-s okupeeritud läänekalda territooriumil paiknevatesse juudiasundustesse 3000 uut kodu rajada.

Otsust on kritiseerinud nii palestiinlased, Ühendriigid kui ka Iisraeli valitsusvälised organisatsioonid.

Kava kohaselt hõlmab ehitustegevus vaidlusalust läänekalda E1 nime all tuntud koridori, mis asub okupeeritud Ida-Jeruusalemma idapoolsema serva ning Ma'aleh Adumimi asunduse vahel.

Palestiinlased vastustavad ägedalt juudiriigi kava E1 koridori uusi kodusid ehitama hakata. See koridor lõikab läänekalda kaheks, mis muudab elujõulise Palestiina riigi loomise problemaatiliseks. Lisaks soovivad palestiinlased Ida-Jeruusalemma oma riigi pealinnaks ning seisavad vastu ka linnast viie kilomeetriti kaugusel asuva Ma'aleh Adumimi asunduse laiendamisele.

Ma'aleh Adumimi asunduse Ida-Jeruusalemmaga ühendamine on Netanyahu juhitava erakonna Likudi paremtiiva hulgas populaarne idee, kuid seda vastustab tugevalt Washington.

Iisrael hõivas Araabia Ida-Jeruusalemma ja ülejäänud läänekalda 1967. aasta nn. "kuue päevases sõjas" ning otsustas selle hiljem annekteerida. Rahvusvaheline kogukond seda otsust ei tunnusta.

Juudiriik peab kogu Jeruusalemma oma igaveseks ja jagamatuks pealinnaks ning ei pea ehitustegevust linna idaosas ebaseaduslikuks asundustegevuseks.