Venezuela rahvusliku valimisnõukogu esimehe Tibisay Lucena sõnul valiti riigi 22st osariigist 17 etteotsa sotsialistliku partei kandidaadid, vahendab infoagentuur AFP.

Lucena märkis ära ka suure valimistel osalemise aktiivsuse. Kohalikest valimistest võttis osa üle 65 protsendi registreeritud valijatest. Tavaliselt ei ületa see 50 protsenti.

Opositsioon säilitas kontrolli kahe varem nende käes olnud osariigi üle ja „vallutas“ ühe uue regiooni. Opositsionäärid said veel ühe uue ametikoha – Venezuela pealinna Caracase linnapea koha. Caracas on eraldi haldusüksus, mida siiani kontrollisid presidendi pooldajad.

Kahes osariigis pole hääli veel kokku loetud, teiste seas ka Carabobos. Vahetult enne valimisi teatas president Chávez, et ei luba opositsiooni võitu selles osariigis: „Juhul kui võimule tulevad oligarhid, viin ma revolutsioonilise valitsuse ja meie rahva kaitseks tänavatele tankid.“

Lisaks osariikide kuberneridele ja pealinna meerile, valiti Venezuelas veel 327 linnapead ja 233 piirkonnanõukogu juhti. Kõigi ametajaks on neli aastat.

Analüütikute sõnul üritab Chávez kasutada praegustel valimistel oma erakonna saavutatud edu ära kasutada, et saada 2012. aastal tagasivalitud riigipea ametisse.