Chávezi hoiatus tuli mõned päevad pärast seda, kui USA naftatootja Exxon Mobil võitis protsessid USA, Briti ja Hollandi kohtutes miljardite dollarite ulatuses Venezuela naftavarade külmutamise üle, kirjutab BBC.

Exxon tahab saada rohkem kompensatsiooni Chávezi valitsuselt pärast seda, kui see võttis eelmisel aastal Exxoni naftaprojektid oma kontrolli alla .

USA on Venezuela toornafta ekspordi suurim turg.

President Chávez on ähvardanud mitu korda varem peatada Venezuela nafta saatmise USA-sse, kuid pole siiani seda teinud.

Chávezi kommentaarid tema iganädalases telepöördumises olid teravalt suunatud Exxon Mobili ja eriti Bushi valitsuse vastu.

Ta kirjeldas Exxoni juhtkonda kui “imperialistlikke bandiite”, kes moodustavad osa USA valitsuse poolt toetatud kampaaniast Venezuela destabiliseerimiseks.

“Kui te külmutate Venezuela varad ja see kahjustab meid, kahjustame meie teid,” ütles Chávez.

“Kas teate kuidas? Me ei saada naftat USA-sse. Pange tähele hr Bush, hr Oht,” lisas Chávez.

Vaidluse põhjuseks on eelmisest aastast pärit otsus Orinoco piirkonna naftaprojektide ülevõtmisest — samm, mis Chávezi väitel toob miljardeid dollareid tagasi Venezuela rahvale.

Exxon Mobil keeldus müümast enamusosalust Venezuela valitsusele. Kompensatsiooninõude protsess võib veel kesta aastaid.

Exxon pole avaldanud kui palju ta kompensatsiooniks soovib 41,7 protsendi osaluse eest Orinoco piirkonna naftaväljades, mis hinnanguliselt on väärt 750 miljonit dollarit.

Kompanii on kohtu kaudu saavutanud Venezuela varade ajutise külmutamise Suurbritannias, Hollandis ja Kariibidel kuni 12 miljardi dollari ulatuses.

Veel ühe kohtuotsusega New Yorgis külmutati kuni 315 miljoni ulatuses Venezuela riikliku naftakompanii PVDSA varasid.

Asja arutatakse hiljem selle kuu jooksul New Yorgis ja Londonis.

BBC Caracase korrespondent James Ingham ennustab rasket võitlust.

Chávez on tugev juht, kes oma sõnul vastustab “kapitalistlikku kurjust”, samas kui Exxonit teatakse ärimaailmas sitke korporatsioonina.

Naftatarnete lõpetamine USA-sse oleks kahjulik nii Caracasele kui ka Washingtonile.

USA pole mitte ainult Venezuela nafta suurim turg, vaid seal asuvad ka naftatöötlemistehased, mis on spetsialiseerunud Venezuela toornafta töötlemisele.

BBC korrespondendi arvates võib seega ähvardus olla Chávezi jaoks liiga riskantne.