Raúl Castro võttis presidendiameti oma põdura tervisega vennalt Fidelilt üle 2006. aastal, vahendab BBC News.

Kuuba rahvusassamblee hääletas Díaz-Caneli kandidaadina ülesseadmise üle, kuid ametisse valimise tulemust ei teatata enne tänast, kui presidendiamet peaks ametlikult üle antama.

Díaz-Canel oli suhteliselt tundmatu, kui ta 2013. aastal esimest korda Kuuba riiginõukogu asepresidendiks nimetati, kuid pärast seda on temast kujunenud Castro parem käsi.

Viimased viis aastat on teda presidendiametiks ja võimu üleandmiseks ette valmistatud. Díaz-Caneli poliitiline karjäär on aga tegelikult olnud pikk.

Díaz-Canel sündis 1960. aastal, veidi enam kui aasta pärast Fidel Castro esimest korda peaministriks nimetamist.

Ta õppis elektriinseneriks ja alustas poliitilist karjääri 20. eluaastate keskel Santa Clara noorte kommunistide liidus.

Kohalikus ülikoolis õppejõud olles liikus Díaz-Canel noorte kommunistide liidus (Unión de Jóvenes Comunistas) ülespoole ja sai 33-aastaselt selle teiseks sekretäriks.

Raúl Castro on kiitnud Díaz-Caneli „ideoloogilist kindlust”.

Tõenäoliselt ei too Díaz-Canel endaga kaasa mingeid suuri muudatusi, võttes arvesse, et Castro jääb kindlasti tõsiseks poliitiliseks jõuks, kelle sõna maksab.

Igasugused muudatused on tõenäoliselt järkjärgulised ja aeglase tempoga. Ometi tegi Raúl Castro pärast presidendiameti ülevõtmist reforme, millest kõige üllatavam oli sula suhetes USA-ga, mis oleks Fideli ajal mõeldamatu olnud.

Uus juht peab hakkama mõtlema, kuidas saada üle Kuuba liitlase Venezuela majanduslikust kokkuvarisemisest ning millist suhet soovitakse USA ja president Donald Trumpiga.

Trump kehtestas eelmisel aastal uuesti mõned reisi- ja kaubanduspiirangud, mille president Barack Obama administratsioon oli kaotanud. Diplomaatilisi ja ärisidemeid varasemale rajale aga tagasi ei pööratud.

Enamik kuubalasi hindab uut juhti aga ilmselt selle järgi, kas nende igapäevane toimetulek paraneb.