Kohtu sõnul ei tulistanud 2016. aasta 15. märtsil Driesstraatil politseinike pihta mitte ainult tapetud Mohamed Belkaïd, vaid ka vähemalt üks ülejäänud kahest isikust. Lisaks sellele olid kolm meest selgelt eelnevalt kokku leppinud politseinikele vägivalla ja relvadega vastuhakkamise, vahendab Het Laatste Nieuws.

Belgia föderaalprokuratuur süüdistas mõlemaid mehi mõrvakatses terroristlikus kontekstis ja keelatud relvade omamises ning nõudis 20-aastaseid vanglakaristusi. Süüalused Abdeslam ja Ayari kohtusaalis kohal ei viibinud.

Mõlema süüaluse kaitsjad vaidlustasid terroristliku mõrvakatse ning Abdeslami advokaat Sven Mary viitas ka protseduurilisele veale. Kohus Maryle õigust ei andnud.

„Süüalustel oli selgelt kavatsus politseinikud tappa,” selgitas kohus. „Kasutatud relvad, sealhulgas kaks sõjarelva, ja tehtud laskude arv – koguni 34 – oleksid võinud anda surmavaid tagajärgi. Korrakaitseteenistused olid kohe vastamisi suure hulga laskudega.”

Kohtu hinnangul olid need tõepoolest terroritliku iseloomuga teod. „Tulevahetus terroristide ja korrakaitseteenistuste vahel rahulikus perekondlikus linnajaos on kahtlemata mõeldud elanikkonnas hirmu tekitamiseks ja heidutamiseks. Kohus viitab ka kirjadele, mis Abdeslam kirjutas oma emale. „Allah juhib mind võitluses meie vaenlaste vastu. Nad peavad lõpetama meie pommitamise.”” Lisaks sellele väljandas ta ka oma ustavust Abu Bakr al-Baghdadile (Islamiriigi juht – toim).