Allikad kinnitasid, et Putin ei osale olümpiamängude avatseremoonial 27. juulil, vaatamata sellele, et Venemaa võõrustab 2014. aastal Sotšis taliolümpiamänge, kirjutab The Guardian.

Putinil on Suurbritanniaga terve hulk kanu kitkuda. Lisaks lahendamata Aleksandr Litvinenko tapmise loole on Kremlit raevu ajanud üleskutsed kehtestada sissesõidukeeld kõrgetele Vene riigiametnikele, keda süüdistatakse inimõiguste rikkumistes.

Märtsis hääletas grupp Briti parlamendi alamkoja lihtliikmeid selle poolt, et mitte anda viisasid ametnikele, kes on seotud 2009. aastal vanglas surnud advokaadi Sergei Magnitski looga. Briti välisministeerium on seni mittesiduva hääletuse tulemusi ignoreerinud ja viisakeelu välistanud.

Varsti pärast kolmandat korda ametisse astumist 7. mail teatas Putin, et Moskva välispoliitika üks prioriteete on Vene ametnike viisakeelunimekirjadesse sattumise takistamine välismaal. Aktivistide sõnul on viisakeelud üks vähestest efektiivsetest meetmetest bürokraatide vastu, kes naudivad Londoni ja teiste Euroopa pealinnade külastamist ning kellel on tavapäraselt läänes pangaarved.

Leiboristide hulka kuuluv endine Euroopa minister Denis MacShane ütles kolmapäeval, et tervitab Putini otsust mängudest eemale jääda. Varem sel aastal ütles parlamendiliige, et peaminister peaks selgelt välja ütlema, et Putin ei ole olümpiamängudel teretulnud.

„Ma arvan, et Putin ei taha tulla Suurbritanniasse, et seista silmitsi keeruliste küsimustega,“ lausus MacShane. „See on veel üks tõend Putini enesessetõmbumise kohta natsionalistlikuma autoritarismi suunas ja läänelike väärtuste kõrvaleheitmise kohta. Ta ei taha tulla demokraatlikku riiki ja mõista, kui ebapopulaarne ta nüüd on seaduslikust ja õiglasest valitsemisest loobumise tõttu Venemaal.“

Pärast David Cameroni koalitsioonivalitsuse võimuletulekut 2010. aastal on Briti-Vene kahepoolsed suhted tagasihoidlikult paranenud. Esmaspäeval Moskvas käinud välisminister William Hague oli väga huvitatud kaubandussuhete arendamisest. Putin on aga endiselt ärritatud Suurbritannia keeldumise üle anda välja Londonis elavad Kremli kriitikud, sealhulgas oligarh Boriss Berezovski ja tšetšeeni separatistide juht Ahmed Zakajev.