BBC News kirjutab, et algselt arvati, et aastal 1985 vette lastud lennukikandja teenib veel kuni 2014. aastani. Kuid saareriik kavatseb nüüd oma strateegilise kaitse ja riikliku julgeoleku kulude plaani ülevaatamise raames sõjalaeva varem maha kanda.

Praegu on kuningliku mereväe koosseisus kaks lennukikandjat lisaks Ark Royalile ka kaks korda Tallinna väisanud Illustrious. Mõlemad kuuluvad Invincible-klassi.

Nende asemele peaks tulema kaks uut laeva – Queen Elisabeth ja Prince of Wales. Nende ehitus on olnud küsimärgi all, kuid rahandusministeerium märkis, et projekti katkestamine oleks märksa kallim kui lõpule viimine.

Ark Royali kodusadama Portsmouthi linnavalitsuse juht Gerard Vernon-Jackson kurtis, et muidugi on kahju „vanast sõbrast“ loobuda, kuid uute sõjalaevade tulek on tuleviku perspektiivis laevastikule väga oluline.

Varem on pakutud üheks kulude kokkuhoiu võimaluseks kasutada lennukikandjaid ühiselt koos Prantsusmaa mereväega. Vastavast kokkuleppest kirjutas The Times, kuid see info ei leidnudki lõpuks kinnitust.

David Cameroni valitsuse sõjaväe kokkuhoiupoliitika tähendab ka 17 000 töökoha kaotust.