Euroopa Liidu välisminister Ashton avaldas neljapäeval oma kavad Euroopa välisteenistuse (EEAS) arengu osas. Suurbritannia ja mõned teised riigid kardavad aga, et uue välisteenistuse välja pakutud struktuur annab Prantsusmaa ametnikele liiga palju võimu Euroopa Liidu sõjalise- ja kriisijuhtimise üle, kirjutab Daily Telegraph.

Kui Euroopa Liidu välisministrid kava järgmisel kuul heaks kiidavad, võib leedi Ashtonist saada Pariisist juhitava võimsa Euroopa Liidu välisteenistuse juhtfiguur.

Ettepaneku järgi on EEAS-i peasekretär Euroopa Liidu luure-, sõjaliste ja kriisireageerimisstruktuuride otsene ülem. Sellele tööle pakutakse Prantsusmaa praegust suursaadikut Washingtonis Pierre Vimont’i. See annaks Prantsusmaale võimsa hoova ühise Euroopa armee loomiseks, mis on Pariisi ambitsioon.

Prantslasest peasekretär kontrolliks salapäraseid Brüsseli ametkondi, mille hulgas on Euroopa Liidu sõjaline staap, tsiviil-sõjaväelise planeerimise rakuke ning situatsioonikeskus, kuhu kogutakse kokku liikmesriikide luureteenistuste informatsioon.

Teist käsuliini juhiks veel üks Prantsuse ametnik Christine Roger, kellele alluks strateegiline poliitiline ja julgeolekualane koordineerimine, mis annaks Prantsusmaale domineeriva positsiooni.