Hiljuti teatas Briti ajakirjandus, et kõik ülejäänud 24 liikmesriiki on valmis avaldama Suurbritanniale survet loobumaks Margaret Thatcheri poolt 21 aasta eest välja võideldud tagasimaksest, teatab The Telegraph.

„Suurbritannia tagasimakse säilib ja me ei kavatse sellest loobuda. Punkt,” teatas Blair, lisades, et Suurbritannia on valmis kasutama oma vetot tagasimakse säilimiseks.

Samas jättis Blair endale pisut manööverdamisruumi. Peaministri kontorist Downing Streetil selgitati, et tagasimakse suurus, mis sõltub Briti sissemaksest, võidakse külmutada praegusel tasemel. Briti sissemakse on viimastel aastatel tänu heale majanduskasvule järsult suurenenud.

Ühtlasi anti mõista, et Suurbritannia soovib vältida võimalikku eelarvekriisi euroliidus. Selle nimel võib London minna kompromissile ja nõustuda tagasimakse järk-järgulise vähendamisega.

Opositsioon süüdistabki Blairi kahemõttelise retoorika kasutamises. Varirahandusminister George Osbourne ütles, et „katsuda Blairilt tõde välja pigistada, on sama hea kui kallerdist seina külge naelutada.”

Praegu EL-i eesistujamaa Luxembourg on teinud ettepaneku külmutada alates 2007. aastast algaval viie-aastasel eelarveperioodil Briti tagasimakse kolme miljardi naela peale ning hakata edaspidi seda vähendama.