Suurbritannia välisminister Jeremy Hunt ütles enneolematus avalduses, et Riiklik Küberjulgeoleku Keskus (NCSC) on leidnud, et mitmed häkkerid, kes laialdaselt teada olevalt on pannud toime rünnakuid üle maailma, on olnud GRU kattevarjuks. Ta lisas, et nende rünnakud võeti ette Kremli nõusolekul ja teadmisel, vahendab Guardian.

Briti valitsus väitis, et rünnakud on pandud toime rahvusvahelist õigust jõhkralt rikkudes, need on mõjutanud kodanikke suures hulgas riikides, sealhulgas Venemaal, ning need on läinud riikide majandustele maksma miljoneid naelu.

Briti välisministeerium omistab GRU toetatud häkkeritele kuut konkreetset rünnakut ning on tuvastanud 12 häkkerite gruppide koodnime, mis on GRU kattevarjuks: Fancy Bear, Voodoo Bear, APT28, Sofacy, Pawnstorm, Sednit, CyberCaliphate, Cyber Berkut, BlackEnergy Actors, STRONTIUM, Tsar Team ja Sandworm.

Need Briti valitsuse väited täidavad peaminister Theresa May lubaduse paljastada GRU häirimistegevuse kogu ulatus seoses topeltagent Sergei Skripali ja tema tütre Julia mürgitamisega märtsis Inglismaal Salisburys.

Suurbritannia nimetas avalduses nelja küberrünnakut esimest korda Venemaalt lähtunuks. Nende hulgas on pahavara BadRabbit abil toime pandud rünnak 2017. aasta oktoobris, mis tekitas probleeme Kiievi metroole, Odessa lennujaamale, Venemaa keskpangale ja kahele Vene meediaväljaandele.

Teised rünnakud, mis omistatakse esimest korda Venemaale, on 2017. aasta sportlaste meditsiiniandmete häkkimine, rünnakud väikese, endiselt tegutseva Suurbritannias asuva telejaama vastu ja lõpuks 2016. aasta USA demokraatide rahvuskomitee häkkimine.

Suurbritannia avalduses tuuakse välja veel kaks rünnakut, mida on juba varem Venemaale omistatud.

„Need küberrünnakud ei teeni mingeid legitiimseid riikliku julgeoleku huve, selle asemel mõjutavad need kogu maailma inimeste võimalusi elada oma igapäevast elu ilma segamiseta ja isegi nende võimalusi nautida sporti,” ütles Hunt. „GRU tegevus on hoolimatu ja valimatu: nad püüavad õõnestada ja sekkuda teiste riikide valimistesse; nad on isegi valmis kahjustama Vene ettevõtteid ja Vene kodanikke. See käitumismuster demonstreerib nende soovi tegutseda rahvusvahelist õigust või väljakujunenud norme silmas pidamata ning teha seda karistamatuse tundega ja tagajärgedeta.”

„Enamik luureteenistustest püüavad saada kasu vastaste saladuste varastamisest. Aga GRU tegevus läheb palju kaugemale sellest traditsioonilisest rahuaegsest spionaažirollist. Viies läbi segavaid operatsioone, mis ohustavad elu sihtmärkühiskondades, ähmastavad nad joont sõja ja rahu vahel,” kommenteeris riigikaitsealase mõttekoja Rusi esindaja, professor Malcolm Chalmers.