Sky Newsi teatab viitega Suurbritannia valitsusele lähedalseisvatele allikatele, et Gordon Browni leiboristlik valitsus sai täna uue hoobi oma savijalgade pihta - täna lahkus kaitseminister John Hutton.

Allikate teatel ei osale Hutton perekondlikel põhjustel ka järgmisel aastal toimuvatel parlamendivalimistel.

Eile õhtul tegi seda ka töö- ja pensionide eest vastutav minister James Purnell. Tabloidile The Sun saadetud avalikus kirjas selgitab ta, et Browni käitumine teeb võidu saavutamise 2010. aasta valimistel erakordselt raskeks.  

„Konservatiivide võit oleks aga riigi jaoks katastroof," ütles Purnell ning soovitas ka Brownil oma eeskuju järgida ning tagasi astuda. Peaminister avaldas vastuseks aga oma kahetsust ministri lahkumise pärast.

Viimase nädala jooksul on peaminister Browni kabinetist kokku „põgenenud" juba viis inimest: lisaks Huttonile ja Purnellile ka siseasjade minister Jacqueline „Jacqui" Smith, minsitrite kabineti sekretär Thomas „Tom" Watson, laste- ja noorsooasjade minister Beverley Hughes ja regionaalminister Hazel Blears.  

Briti meedia teatel jäävad arvatavasti valitsusse alles rahandusminister Alistair Darling, justiitsminister Jack Straw, välisminister David Miliband ja tervishoiuminister Alan Johnson, kes hakkab mõningail andmeil juhtima siseasjade ministeeriumi.

Opositsioonis oleva Konservatiivide Partei liider David Cameron teatas, et kuna „valitsus laguneb silmade all", siis Brown peaks kuulutama viivitamatult välja erakorralised valimised.

Praegune parlament sai oma viieaastase mandaadi mais 2005, kuid valitsusjuhil on õigus pöörduda suvalisel ajal kuninganna poole palvega saata seadusandlik kogu laiali.

Analüütikud ennustavad, et sel nädalavahetusel toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel saab Gordon Browni juhitav Tööerakond lüüa.