„Minu jaoks on pideva kahetsuse allikas, et venelased õõnestavad kõike, mida me teeme,“ ütles Hammond Jordaanias asuvas Zaatari põgenikelaagris Reutersile.

„Venelased ütlevad, et räägime, ja siis nad räägivad ja räägivad ja räägivad. Venelastega on see probleem, et samal ajal, kui nad räägivad, nad ka pommitavad ja nad toetavad Assadit,“ jätkas Hammond.

Venemaa väidab, et pommitab Süürias erinevaid mässulisi, mitte ainult Islamiriiki, kuigi ta kinnitab, et keskendub Islamiriigile.

Süüria mässulised ja elanikud väidavad aga, et Vene õhurünnakud on tekitanud sadu tsiviilohvreid ning pommitatakse valimatult tsiviilelanikkonnaga asustatud piirkondi rindejoonest kaugel.

„Alates Venemaa sekkumisest Süürias on inimeste tilkumine, kes võib-olla läksid nendest laagritest tagasi Süüriasse, peatunud ning sisse tuleb uus vool venelaste tegevuse tõttu, eriti Lõuna-Süürias piiri ääres, vaid mõne kilomeetri kaugusel siit,“ ütles Hammond.

Venemaa sekkumine on olnud suur tagasilöök rahvusvahelistele jõupingutustele kriisile poliitilise lahenduse leidmiseks. Sekkumise mõju on Hammondi sõnul Islamiriigi tugevnemine.

„Venelased ütlevad, et tahavad Daeshi hävitada, aga nad ei pommita Daeshi, nad pommitavas mõõdukat opositsiooni,“ ütles Hammond. „Vähem kui 30 protsenti Vene rünnakutest on Daeshi sihtmärkide vastu. Nende sekkumine tugevdab Daeshi lahinguväljal – teeb vastupidist sellele, mida nad väidavad saavutada tahtvat.“

Hammondi sõnul on keeruline tajuda, kas Kremli toetus Assadile on muutumas, sest Putinit on võimatu lugeda.

„Asi, mida ma olen õppinud, vaadates Putinit kõigepealt kaitseministri ja nüüd välisministrina, on, et ei loe, kui palju sa vaatad, sa ei näe midagi, täiesti arusaamatu,“ ütles Hammond. „Meil pole aimugi, milline on Kremli mänguplaan. Me ei tea. Ei ole mingeid nõukogusid, mis neid asju arutaks. See toimub hr Putini peas.“