Kaks meest võeti vahi alla Walesi läänerannikul Aberystwythis, kus asub üks kahtlust äratanud vabrikutest. Kolmas mees vahistati Inglismaal Lääne-Yorkshire'i linnkrahvkonnas, kus teisipäeval tehti haarang tapamajale, teatab AFP BNS-i vahendusel.

Need on käitised, millele esimesena Suurbritannias langes kahtlus hobuseliha sildistamises veiselihana. Briti toiduamet sulges need kolmapäeval.

Briti põllumajandusminister David Heath ütles neljapäeval, et kolme Suurbritannia kaudu Prantsusmaale jõudnud hobuse lihakeha kaudu jõudis selles riigis inimeste toiduahelasse hobuste põletikuvastane ravim fenüülbutasoon.

Lihaskandaal algas jaanuari keskpaigas, kui Iiri võimud avastasid muuhulgas Tesco ja Aldi kaupluseketis müüdud veiseburgerites hobuseliha. Skandaal on löönud laineid üle Euroopa, poodidest on eemaldatud miljoneid veiseliha sisaldavaid tooteid ja paljastanud keerulised tarneahelad, mille ühe võimaliku esimese lülina on nimetatud Rumeeniat.

Prantsuse valitsus teatas neljapäeval, et Prantsuse firma Spanghero müüs teadlikult umbes 750 tonni hobuseliha veiseliha pähe ning riik tühistab ajutiselt loa, mis võimaldas firmal liha töödelda.

Tarbijaasjade minister Benoît Hamon ütles, et "pettus" oli kestnud mitu kuud, ning 550 tonni vale sildiga liha saadeti Prantsuse firmasse Comigel, mis valmistab Luksemburgis asuvas Tavola tehases külmutatud toitu.

Spanghero eitas neljapäeval igasuguseid rikkumisi ning kinnitas, et ei ole kunagi tellinud, vastu võtnud ega edasi müünud liha, mida ei pidanud veiselihaks.

Hollandis on lihamüügiluba võetud ühelt Breda linna ettevõttelt, rääkis asemajandusminister Sharon Dijksma. Tema sõnul võeti hobuseliha tuvastamiseks proove umbes sadakonnas firmas.