Cameron ütles, et tal on väga häbi ja äärmiselt kahju, et avaldas kuninganna eraviisilised seisukohad vestluses, mis tema teadmata mikrofonidesse kostus, kirjutab Daily Mail.

Ametis oleva peaministri selline avalik vabandus monarhi ees on teadaolevalt pretsedenditu. Cameroni sõnul järgneb sellele ka isiklik telefonikõne.

Kaamerasilm tabas teisipäeval Cameroni ütlemas Ameerika miljardärile Michael Bloombergile, et kuninganna „nurrus telefoni otsas“, kui sai peaministri käest teada, et 55 protsenti šotlastest oli hääletanud Ühendkuningriigi koosseisu jäämise poolt.

New Yorgis ÜRO peaassambleel viibiv Cameron ütles, et teda häbistab pikaaegse protokolli rikkumine, mille järgi ei räägita kuninganna ja peaministrite vaheliste vestluste sisust mitte kunagi.

Cameron ütles, et Downing Streeti ametnikud on juba Buckinghami paleega ühendust võtnud, et edastada peaministri vabandused, ning andis mõista, et kavatseb järgmisel audientsil ka isiklikult andestust paluda.

„Vaadake, mul on selle pärast väga häbi. Mul on selle pärast äärmiselt kahju. See oli eravestlus ja selgelt eravestlus, mida ma poleks pidanud pidama ega pea enam tulevikus. Minu büroo on juba võtnud ühendust paleega, et seda selgelt öelda ja mina teen seda samuti,“ ütles Cameron.

„Me võimaldame loomulikult hea meelega kõiki telefonikõnesid peaministrilt tema majesteedile,“ teatas Buckinghami palee kuivalt.

Video Cameroni ja Bloombergi vestlusest ilmus päevavalgele teisipäeval. Naervad ja naljatavad mehed näisid teadvat, et neid filmiti, kuid et ka nende jutt salvestati, paistis neile üllatusena tulevat.

„Kergenduse definitsioon, kui sa oled Ühendkuningriigi peaminister, on helistada tema majesteedile kuningannale ja öelda: „Teie majesteet, kõik on korras, see on OK.“ See juba oli midagi. See on kergendus. Ta nurrus telefoni otsas,“ võib videos kuulda Cameroni ütlemas.

Enne Šotimaa iseseisvusreferendumit rõhutas Buckinghami palee kuninganna neutraalsust ja kindlat usku, et hääletus on Šotimaa rahva oma asi.