Kardetakse, et Briti autojuhtidelt võib olla viimase kümne aasta jooksul kütuse eest välja petetud tuhandeid naelu. Cameron teatas selle peale firmadele, et nad seisavad silmitsi seaduse kogu jõuga, kui süüdistused tõeks osutuvad, vahendab Daily Telegraph.

Cameroni sõnavõtt viitab sellele, et kriminaalsüüdistus võib oodata ka firmasid, mis on manipuleerinud majapidamisgaasi või elektri hindadega.

Briti ministritele avaldatakse survet, sest naftafirmade hinnakokkulepete uurimisel on juba sarnaseid jooni eelmise aasta Libori skandaaliga, mille puhul teatasid pangad teadlikult valesti intressimääru. Valitsus koostas selle peale uued seadused, mis muutsid eluasemelaenude intressimääradega manipuleerimise kuriteoks. Cameron tahab nüüd seda seadust laiendada ka naftahindadele.

Väide, et tarbijatelt võidi naftahindadega raha välja petta samamoodi nagu eluasemelaenudega, võib olla äärmiselt kahjulik Suurbritannia valitsuskoalitsioonile, mis on üritanud innukalt näidata, et püüab aidata inimestel toime tulla üha kasvava elukallidusega.

Cameron ütles visiidil USA-s viibides, et kui tarbijad on kannatanud, on sellel tõsised tagajärjed.

„Esiteks on need tohutult murettekitavad väited, ja kui see on tõsi, väga, väga tõsised,“ ütles Cameron. „Me peame kõigepealt põhjalikult uurima, mis toimus, enne kui võime anda hinnangu sellele, kuidas on järelevalveorganid Suurbritannias töötanud. On täiesti lubamatu, et firmad lepivad kokku hindu ja sunnivad tarbijaid rohkem maksma. Seetõttu uurime me, kuidas laiendada seda kriminaalkuritegu energiasektorile, et olla kindel, et need, kes manipuleerivad hinnaetalonidega, tunnevad seaduse kogu jõudu.“